fallback

Цената на златото застина

Стойността на благородния метал почти не се промени днес, а еврото достигна най-висока точка спрямо долара от три седмици

20:43 | 22.11.12 г. 13
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

В четвъртък цената на златото почти не се промени. С цена 1729 долара за тройунция благородният метал се търгуваше за същата стойност, каквато се искаше и през предния ден. Дилърите говорят за дезориентирана търговия. "Инвеститорите са много предпазливи", казва анализатор. Заради честването на Деня на благодарността в САЩ се очаква продажбите да спаднат още повече в следобедните часове, предаде Ройтерс.

Бюджетният спор в САЩ, дълговата криза в еврозоната, продължителните ултраниски лихви по целия свят и най-вече непрекъснатите покупки на злато от централните банки според брокерите ще продължат да подкрепят повишаващата цена на златото. Според по-ранна информация, предоставена от World Gold Council, покупките на злато от страна на централните банки в края на третото тримесечие са с девет на сто по-високи на годишна база.

„2012 г. ще бъде третата поредна година, в която централните банки купуват много злато. Две десетилетия по-рано централните банки бяха от страната на продавача“, коментират анализаторите на Commerzbank. Като цяло днес инвеститорите са по-уверени и отново могат да видят светлината в края на икономическия тунел, смятайки, че гръцката дългова криза може да бъде решена. В четвъртък това помогна най-вече на еврото. Европейската валута се покачи с повече от половин американски цент до почти 1,29 долара по този начин на най-високото ниво от три  седмици насам. Тя бе подкрепена и от добрия резултат на новия испански аукцион за облигации, който позволи на Испания да вземе кредити и за 2013 г. 

В предиобедните часове еврото бе подкрепено и от облекчение заради по-добри икономически данни от Европа. Бизнес активността в еврозоната през ноември остава в зоната на свиване за 14-ти месец от последните 15, сочат предварителните данни на базирания в Лондон институт Markit. В производството се наблюдава леко подобрение, като индексът на бизнес активността на института за сектора достига достига 46,2 пункта от коригираните в посока на повишение 45,4 пункта при първоначално обявени 45,3 пункта. Преобладаващото подобрение на настроението в Германия и Франция трябва да бъде приветствано, каза анализаторът на Helaba Улрих Уортбщрг. Въпреки това той също така предупреди, че икономическите проблеми остават, защото нивата са все още далеч от „безопасното“ ниво от 50 пункта.

Положителни новини дойдоха и от Азия. Производственият сектор в Китай е продължил да се разширява през ноември. Предварителните резултати от проучване на HSBC и Markit Economics показват, че индексът, който измерва очакванията на мениджърите в производството, е нараснал до 50,4 пункта, след като в последно време макроикономическите данни указаха солиден ръст на кредитирането и ръст на експорта. За сравнение, през октомври индексът беше 49,5 пункта.

Анализаторите описват като положителен сигнал и приемането на нови средства от страна на Испания на облигационния пазар. Страната успя лесно да си набави 3,9 млрд. евро при  различни падежи. Финансовото министерство на страната продаде 3-годишни облигации на стойност 1,71 млрд. евро при средна лихва 3,66%, както и 5-годишни облигации за 644 млн. евро при лихва от 4,52%. Страната си осигури и още 1,51 млрд. евро от дългови книжа с падеж 2021 г. при доходност от 5,55%. Търсенето на днешния аукцион е било над 2 пъти повече спрямо предлагането, уточняват от испанското финансово министерство. На вторичния пазар цените на испанските държавни облигации остават на плюс, така че рентабилността спада леко. Лихвите по десетгодишните облигации падат с шест базисни пункта до 5,67%. 

Дилърите оправдават спокойствието на инвеститорите и със спекулации за щастлив край на гръцката дългова криза следващия понеделник. Тогава финансовите министри на членките на еврозоната ще направят пореден опит за уреждане на спора с Международния валутен фонд (МВФ) относно устойчивото намаляване на гръцкия дълг.

„Смятането на форекс пазара отново е много просто," пишат анализаторите на Commerzbank в коментар. Въпреки че най-важните въпроси са все още неясни, рано или късно вероятно ще се стигне до решение. "Очевидно е, че никой не може да си представи, че еврогрупата в крайна сметка няма да може да предостави допълнителни средства", обясняват още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 06.09.22 г.
fallback