fallback

Продажбите на дребно в еврозоната с 0,2% спад през септември

Продажбите на горива са с най-сериозен принос за неблагоприятния резултат заради свиването от 2%

13:44 | 07.11.12 г.

Шофьорите в еврозоната са икономисвали от горивото през септември, което доведе до най-сериозното свиване на продажбите на дребно в региона за последните 5 месеца, увеличавайки натиска върху отслабените икономики, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на европейската статистическа служба Евростат.

Високата цена на петрола се отрази върху цените на дизела и бензина, вследствие на което продажбите на дребно се понижиха с 0,2% на месечна база. Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за спад от 0,1%.

Данните за август обаче бяха коригирани в посока на повишение до ръст от 0,2% при предварително обявени 0,1%.

На годишна база продажбите са намалели с 0,8%, докато предварителните прогнози бяха за понижение с 1%.

Въпреки относително слабото търсене на петрол в световен мащаб заради влиянието на дълговата криза в еврозоната, сортът „Брент“ поскъпна до близо 120 долара за барел през август и остана на близко до това ниво през септември и октомври, като днес се търгува около 110 долара за барел.

Домакинствата в еврозоната се сериозно притеснени след началото на световната финансова криза от 2008-2009 г., ограничени от разполагаемия си доход, който нарастваше само през краткото възстановяване през 2010 г. Тази слабост подхрани допълнително тенденциите към спад в региона, като общият му брутен вътрешен продукт се очаква да се свие с най-малко 0,3% през настоящата година.

Проблемите на икономиката са очевидни при продажбите на автомобилно гориво, намалели с 2% през септември, докато през юли, когато петролът се търгуваше по 90 долара за барел, продажбите на горива нараснаха с 2%.

Продажбите на облекло, електроуреди и медицински продукти са се понижили с 0,6% през септември, натежавайки допълнително върху крайния резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
fallback