fallback

Аукционът на италиански облигации върна интереса към еврото

Курсът на общата европейска валута спрямо щатския долар обаче спазва стриктно рамките на широката консолидация между 1,2800 и 1,3200

14:12 | 31.10.12 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В сряда еврото се отдалечи от дъната, които регистрира по-рано през седмицата спрямо американския долар. Пазарните участници намериха мотив за покупки след вчерашния успешен аукцион на италиански държавни облигации и публикуването на данни, които показаха, че испанската икономика се е свила с по-малко от очакваното през третото тримесечие.

Двойката EUR/USD се насочи отново нагоре към психологическата бариера при 1,3000, увеличавайки значително дистанция спрямо дъното при 1,2882 от петък. Като цяло се забелязва, че при най-търгувания валутен кръстосан курс липсва посока, а цената спазва стриктно рамките на широката консолидация между 1,2800 и 1,3200.

На проведения вчера аукцион на италиански облигации доходността по тях падна под 5%. Италия успя да събере 7 млрд. евро от продажбата на 5 и 10-годишни ценни книжа, а постигнатата доходност е най-ниската от близо година и половина насам.

Аукционите на държавни облигации се следят все по-близо от пазарните участници и все по-често стават причина за формирането на динамика на валутния пазар. Доходността по емисиите е своеобразен индикатор за текущото инвеститорското доверие. Всяко понижение е сигнал за спокойствие и става причина за връщане на интереса към единната европейска валута.

Малко по-късно днес финансовите министри на еврозоната ще проведат конферентен разговор, на който ще се дискутира напредъка в преговорите по ревизирането на гръцката помощ. Срещата има за цел да синхронизира позициите на финансовите министри, като не се очаква тя да доведе до сериозно решение по този наболял за евро блока проблем.

В същото време пазарът изчаква решението на гръцките законодатели по въпроса със строгите бюджетни икономии. Въпреки общото недоволство в страната и непопулярността на подготвяните бюджетни мерки все още има надежди, че социалистите от ПАСОК, втората по големина партия в управляващата коалиция, ще подкрепят реформите. Гласуването на мерките е насрочено за началото на ноември.

Почти банкрутиралата Гърция трябва да свие разходите и да увеличи данъците, с което да облекчи бюджета си с 13,5 млрд. евро. Само така най-задлъжнялата членка на еврозоната може да успокои кредиторите от ЕС и МВФ и да гарантира следващия транш от международната помощ, за да не остане без пари през следващия месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2944; Връх – 1,2966; Дъно – 1,2884; Затваряне – 1,2902

Още миналата седмица еврото и долара влязоха във фаза без динамика и без силни еднопосочни движения. Липсата на импулс се дължи на силните съпротиви и подкрепи, които са в близост до цената и карат пазарните участници да се въздържат от по-агресивни покупко-продажби.

В подкрепа на еврото работи 200-дневната средна, която вече на два пъти успява да спре щатския долар. Дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от април 2011 г. пък все още запазва валидността на многомесечния доларов тренд.

Двете нива формират триъгълник, от който двойката ще излезе скоро. Дотогава стратегиите за търговия в рейндж ще бъдат предпочитана алтернатива.

EUR/JPY

Отваряне – 103,06; Връх – 103,27; Дъно – 102,51; Затваряне – 102,95

Опитът на йената за корекция спрямо еврото намери връхна точка в нивата на тренд линията, построена по дъната от средната на юли. Тренд линията дава предимство на еврото от техническа гледна перспектива и затова йената вероятно ще загуби импулс през следващите сесии.

Ако подкрепата на тренд линията издържи, еврото ще е в състояние да атакува отново нивата около 105,00.

GBP/USD

Отваряне – 1,6087; Връх – 1,6116; Дъно – 1,6005; Затваряне – 1,6028

Силната съпротива на низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на септември, отново е подложена на тест от страна на британскат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 17.08.22 г.
fallback