fallback

Икономическото доверие в еврозоната през октомври се понижи до 3-годишно дъно

Спадът в доверието подсилва опасенията, че икономическото забавяне в региона се задълбочава, коментира икономист

15:56 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През октомври икономическото доверието в еврозоната се понижи за 8-ми пореден месец до най-ниското ниво за последните 3 години – пореден знак за задълбочаването на рецесията в региона през четвъртото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Индексът на доверието на бизнеса и потребителите в 17-те страни от валутния съюз се понижи до 84,5 пункта от 85,2 пункта през септември, обяви Европейската комисия (ЕК) днес. Това е най-ниското отчетено ниво от август 2009 г.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха спад до 84,4 пункта. В светлината на бюджетните икономии, предприети в много страни от еврозоната и рекордната безработица, доверието на бизнеса и потребителите остава ниско. 

През третото тримесечие на годината европейската икономика вероятно продължава да се свива, след спада от 0,2% през второто, навлизайки в първата си рецесия от 2009 г. насам. Миналия месец Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи прогнозата си за растежа в еврозоната през 2013 г.

„Спадът на икономическото доверие в еврозоната през октомври подсилва опасенията, че рецесията в региона ще се задълбочи“, коментира Мартин ван Влит, икономист на ING Groep NV в Амстердам. „Продължаващите фискални икономии, забавянето на глобалния растеж и липсата на решителни действия за справяне с кризата продължават да взимат своите жертви“, допълва той. Междувременно стана ясно, че безработицата в Германия през октомври е нараснала повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 05.09.22 г.
fallback