fallback

Потребителите подкрепиха икономическия ръст в САЩ

Американската икономика се е разширила с 2% през третото тримесечие при ръст от 1,3% през второто

16:50 | 26.10.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Икономическият растеж в САЩ се ускори през третото тримесечие, след като късен изблик на потребителските разходи компенсира първото свиване на инвестициите от страна на предпазливите бизнесмени от над една година, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на търговията.

Брутният вътрешен продукт на страната се е разширил с годишен темп от 2% за тримесечието, след като през второто тримесечие нарасна с 1,3%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 1,9% през третото тримесечие.

Дори и това разширение обаче е под необходимото за сериозен пробив при безработицата и предлага малко поводи за празнуване в Белия дом преди наближаващите президентски избори, твърдят от Ройтерс. Според агенцията е необходимо темпо на ръст от над 2,5% в рамките на няколко последователни тримесечия, за да се постигне значително намаляване на нивото на безработица. В момента в САЩ има 4,5 млн. повече безработни от началото на икономическия спад през 2007 г.

Потребителите са се отдали на пазаруване в края на тримесечието, сед като са пренебрегнали неизбежните нови съкращения в правителствените разходи и по-високите данъци, които ще влязат едновременно в сила от началото на следващата година, ако двете партии в американския Конгрес не постигнат споразумение за друг начин за понижаване на бюджетния дефицит на страната

С дял от около 70% в икономическата активност в САЩ, потребителските разходи са нараснали с 2% през третото тримесечие след ръст от 1,5% през предходното. Високите цени на акциите и стабилизиращата се стойност на жилищата са увеличили желанието на потребителите за вземането на нови заеми.

Доходите им обаче са били подложени на натиск през разглеждания период, вследствие от което и от реализираните покупки темпът на спестяванията се е забавил. Разполагаемият доход на домакинствата след отчитането на инфлацията и данъците е нараснал с едва 0,8%, забавяйки се сериозно спрямо регистрирания през предходния период ръст от 3,1%. Темпът на спестявания е намаляло до ръст от 3,7%, след като през второто тримесечие нарасна с 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 11.09.22 г.
fallback