fallback

Инфлацията в Китай спадна под 2%

Понижението се дължи основно на намаления темп на поскъпване при хранителните стоки

10:07 | 15.10.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Китай се забави до най-ниското си ниво от две години насам. През септември индексът на потребителските цени се е повишил само с 1,9 процент в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи местната статистическа служба, цитирана от държавната агенция Синхуа. През август повишението на цените бе 2% на годишна база.

Причина за спада в темпа на инфлацията са най-вече по-бавно растящите цени на хранителните продукти, които съставляват една трета от индекса и са нараснали само с 2,5%. През август поскъпването им все бе 3,4%. Като знак на забавяне на икономическия растеж, производствените цени спаднаха през септември с 3,6% в сравнение със същия месец на миналата година. Това е седми пореден месец, в който се отчита намаление.

Анализаторите очакваха подобна стойност за инфлацията. "Почти няма изненади по отношение на данните за инфлацията", коментира икономистът Джоу Хао от ANZ Bank. Това увеличава възможностите за ръководството в Пекин да разхлаби паричната политика, за да се подсили спадащата икономика. Постановената от ръководството на Народната република цел за годишна инфлация бе определена на малко под 4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
fallback