fallback

Свиването на активността в еврозоната не предполага връщане към растеж

Продажбите на дребно в региона обаче са нараснали през август, макар и минимално, при това след положителна корекция на данните за юли

14:00 | 03.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Намаляващите нови поръчки и увеличаването на съкращенията бележат задълбочаващ се спад в компаниите от еврозоната през септември, сочи изследване на базирания в Лондон институт Markit, което разбива надеждите, че икономиката на региона ще се върне към ръст преди началото на 2013 г., съобщи Ройтерс.

Индексът на бизнес активността в еврозоната предполага, че регионът най-вероятно е изпаднал в рецесия през третото тримесечие, твърдят от агенцията.

Съвкупният индекс на бизнес активността на Markit се понижава до 46,1 пункта през септември спрямо 46,3 пункта през август. Макар и коригиран спрямо предварителните данни от преди 2 седмици за спад до 45,9 пункта, индексът остава доста под границата от 50 пункта, отделяща спада от ръста. Той е бил в зоната на свиване през 12 от последните 13 месеца.

Поръчките през миналия месец са намалели с най-бързото темпо от над 3 години, а компаниите са уволнили най-много персонал от януари 2010 г.

Като цяло проучването предполага, че агресивните действия на Европейската централна банка през последните 2 месеца все още не са се отразили по значим начин на реалната икономика.

„Вместо проясняване, облаците на несигурността надвиснаха над бизнес инвестициите, а разходите бяха забележимо по-слаби през септември“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Поради тази причина връщането към ръст през четвъртото тримесечие изглежда слабо вероятно“, добави той.

Макар че свиването на бизнес активността в Германия се е забавило през септември, Уилямсън смята, че надеждите за незабавно възстановяване са били ликвидирани от резките спадове във френските, италианските и испанските компании – трите най-големи икономики в еврозоната след германската.

Спадът при индекса на бизнес активността в сектора на услугите е до 46,1 пункта през септември от 47,2 пункта през август, като това е най-сериозното му свиване от над 3 години.

Бизнесът през миналия месец е бил най-малко уверен в благоприятните перспективи през следващите 12 месеца от началото на 2009 г. насам, когато икономиката все още се намираше в разгара на най-тежката рецесия от Втората Световна война.

При положение, че безработицата в региона достигна рекордно високото ниво от 11,4% през август, надеждите за бърз обрат, воден от потребителите, изглеждат слабо вероятни, най-малкото до края на годината.

„Несигурността е може би в това дали политиците ще съумеят да постигнат подобрение в доверието на бизнеса и потребителите, за да облекчат степента на спад, или темпото на свиване ще се ускорява с приближаването на края на годината“, твърди Уилямсън.

Междувременно от европейската статистическа агенция Евростат съобщиха, цитирани от Forexpros, че продажбите на дребно в еврозоната на месечна база са нараснали слабо през август.

Ръстът след сезонно изглаждане е от 0,1%, като очакванията на анализаторите бяха за спад в същия размер. Всичко това при положение, че и данните за юли бяха коригирани до ръст от 0,1% при първоначално обявен спад от 0,2%.

На годишна база продажбите на дребно в региона са се свили с 1,3% на приравнена на годишна основа база. Очакванията бяха за спад от 1,9%, а коригираните данни за юли сочат свиване с 1,4%.

След публикуването на данните еврото поскъпна с минималните 0,03% спрямо щатския долар, достигайки курс от 1,2923 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
fallback