fallback

Австралия понижи основната лихва с 0,25 пункта до 3,25%

Растежът през 2013 г. изглежда ще е по-слаб, докато инфлацията се очаква да е в рамките на очакванията, заяви управителят на местната централна банка

10:00 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Австралия неочаквано понижи основния си лихвен процент, изтъквайки, че забавянето на глобалния икономически растеж засяга икономическите перспективи пред страната, съобщава ВВС.

Банката е намалила ключовата си лихва с 0,25 процентни пункта до 3,25% - най-ниското ниво от три години. За последно лихвата бе свалена през юни

Мнозина икономисти очакваха, че централната банка ще изчака оповестяването на данните за инфлацията по-късно през месеца. Според централната банка стъпката е оправдана от силният австралийски долар и ниските износни цени.

„Бордът прецени, че на фона на международната ситуация перспективите за икономическия растеж през следващата година изглеждат по-слаби, докато инфлацията се очаква да се движи в целевия диапазон“, заяви управителят на Reserve Bank of Australia Глен Стивън.

Забавящият се растеж в Китай, както и кризата в Европа, засегнаха експортно ориентираните икономики като австралийската. Силният местен долар, съчетан със спадащите цени на суровини като желязната руда и въглищата, намали печалбите на износителите.

В последните седмици водещи добивни компании затвориха мини и преустановиха амбициозни инвестиционни планове, като според анализатори това може би е знак, че икономическият растеж, воден в последните месеци от бума в сектора на суровините, е към края си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 09.09.22 г.
fallback