fallback

Животът в еврозоната продължи да поскъпва и през септември

Потребителските цени са нараснали с повече от очакваното през месеца, благодарение основно на поскъпналата енергия

13:18 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексът на потребителските цени в еврозоната е нараснал повече от очакваното през септември, записвайки ръст до 2,7 на сто на годишна база. Това показват експресните оценки на Евростат, които обаче не съдържат разбивка за отделните държави.

В основата на поскъпването на живота са по-високите цени на енергийните ресурси. Цените им са нараснали с 9,2 на сто през септември, след като за август повишението бе 8,9 на сто. При услугите има поскъпване с 2 на сто на годишна база.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха индексът на потребителските цени да отстъпи до 2,4 на сто, след като през август бе отчетена инфлация от 2,6 на сто.

Така нивото на инфлация в еврозоната се задържа над заложения от Европейската централна банка праг от 2 на сто вече повече от две години.

Днес еврото продължава да напредва срещу долара на валутния пазар. Единната валута повишава стойността си с 0,2 на сто до 1,2940 долара за евро, което се дължи основно на оптимизма, че Испания е готова да се бори решително с високия си бюджетен дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
fallback