fallback

Японската централна банка разхлаби монетарната си политика

Програмата за изкупуване на активи и отпускане на заеми бе увеличена със 127 млрд. долара, а действието ѝ бе удължено с 6 месеца до края на 2013 г.

10:12 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Японската централна банка разхлаби днес монетарната си политика чрез увеличаване на покупките на активи, след като забавящото се търсене в световен мащаб и нарасналото напрежение между страната и Китай нанесоха удар върху възможността за краткосрочно възстановяване на ориентираната към износ икономика, съобщи Ройтерс.

Централната банка разшири програмата си за изкупуване на активи и отпускане на заеми с 10 трилиона йени (127 млрд. долара), като по този начин тя нарасна до 80 трилиона йени (над 1 трлн. долара).

Ще бъдат изкупувани краткосрочни и дългосрочни държавни облигации. Срокът за изпълнение на програмата бе удължен с 6 месеца - до декември 2013 г.

Както очакваха мнозина анализатори, централната банка запази основния си лихвен процент в диапазона между 0% и 0,1%.

През тази година централната банка разхлаби монетарната си политика през февруари, а след това увеличи покупките на активи през април. Впоследствие тя не направи промени, преценявайки, че японската икономика ще се възстанови скоро с подкрепата на правителствените разходи за преодоляване на последиците от земетресението и вълните-цунами от март 2011 г.

Представителите на финансовата институция обаче са все по-малко убедени в краткосрочното възстановяване заради увеличаващите се признаци за слабост в износа и производството.

Нарастващите странични ефекти от антияпонските протести в Китай, които се очаква да нанесат удар на японския износ през следващите месеци, увеличават рисковете пред икономиката на страната, посочват анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
fallback