fallback

Ръст на индустриалното производство и ускоряване на инфлацията в еврозоната

Данните намаляват вероятността ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент през следващите няколко месеца

17:44 | 12.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Индустриалното производство в 17-те държави-членки на еврозоната нарасна през юли, докато по-високите цени на енергоносителите доведоха до ускоряване на инфлацията в региона през август, намалявайки вероятността Европейската централна банка да понижи основния си лихвен процент, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Увеличението при индустриалната продукция достига 0,6% на месечна база основно заради ръста при средствата за производство от 2,4%, надхвърляйки очакванията на анализаторите, след като през предходния месец се бе свило със същия процент.

Това обаче едва ли ще извести завръщане към устойчив растеж, тъй като производството на потребителски стоки е намаляло с 0,5% при тези за дълготрайна употреба и с 0,6% при останалите.

Комбинацията от ръст при средствата за производство и спад при потребителските стоки предполага, че увеличеното индустриално производство се дължи основно на износа за развиващите се икономики, но е сдържано от слабото вътрешно търсене.

Регистрираният ръст сочи, че икономиката на еврозоната може да се окаже по-устойчива от предположенията на доста икономисти и че продължава да извлича сила от продажбите на заводско оборудване за големите развиващи се икономики, където бизнес инвестициите са по-силни, отколкото в региона.

На годишна база през юли индустриалното производство обаче намалява с 2,3%.

Данни на национални статистически агенции, публикувани днес, показват, че годишната инфлация се е ускорила през август, водена от нарастващите цени на петрола.

През август от Евростат изчислиха инфлация за последните 12 месеца от 2,6%, което е ускоряване спрямо регистрираните през юли 2,4%.

Това е неприятна новина за икономиката на еврозоната и също допринася за отслабване на вероятността ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент през следващите няколко месеца. Ускоряващата се инфлация помрачава и без това анемичната перспектива за ръст в региона, тъй като вероятно ще свие потребителските разходи, които вече са подложени на натиск от нарастващата безработица и бавното увеличение на заплатите.

Германската статистическа агенция De Statis днес обяви, че потребителските цени са се повишили през август с 0,4% на месечна база и с 2,1% на годишна. Това е окончателната оценка, след като предварителната сочеше ръст от 0,3% спрямо юли 2012 г. и 2,0% спрямо август 2011 г. Ръстът на годишна база се дължи главно на увеличените цени на енергоносителите със 7,6%.

От Испанския статистически институт на свой ред съобщиха, че инфлацията се е ускорила до 2,7% през август на годишна база при 2,2% през юли.

Колегите им от френския Национален статистически институт обявиха, че потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са се повишили с 2,1% през август спрямо същия месец на 2011 г., като ръстът в цените на енергоносителите за посочения период е достигнал 6,9%. На месечна база тези цени регистрират ръст от 3,6%.

Според анализатори данните от отделните държави-членки, обявени днес, увеличават вероятността ускоряването на инфлацията да бъде потвърдено от Евростат в окончателната му оценка, която ще бъде публикувана в петък.

„Като се вземат предвид трите публикации заедно и предстоящите данни от Италия, продължаваме да очакваме окончателната оценка за инфлацията в еврозоната през август да остане без корекция спрямо първоначално изчислените 2,6%“, заяви Франсоа Кабо, икономист в Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 09.09.22 г.
fallback