IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поевтиня до 4-месечно дъно спрямо еврото

След обявяването на решението на германския конституционен съд еврото поскъпна до 1,29 долара – най-високото ниво от 11 май

13:49 | 12.09.12 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврото достигна 4-месечен връх спрямо щатския долар, след като германският конституционен съд даде зелена светлина за ратификацията на постоянния спасителен фонд на еврозоната (ESM), с което подкрепи търсенето за единната валута, съобщава Bloomberg.

Еврото поскъпна спрямо долара и йената, след като Федералният конституционен съд в Карлсруе отхвърли мотивите на няколко организации, търсещи начин да блокират фонда. Съдът все пак постави таван от 190 млрд. евро на германското участие в програмата.

Доларът изгуби позиции спрямо 13 от 16-те основни валути преди началото на двудневната среща на Федералния резерв (Фед) поради спекулации, че председателят на институцията Бен Бернанке ще обяви трети кръг от вливане на ликвидност, за да стимулира растежа.

Съдът наложи „най-леките възможни условия“, коментира Джоф Кендрик, валутен директор на Nomura International Plc в Лондон. „Това премахва вероятността за евентуален негативен сценарии, така че реакцията е оправдана“, допълва той.

След обявяването на решението на съда еврото поскъпна до 1,29 долара – най-високото ниво от 11 май.

Еврото поскъпна и до 100,46 йени – най-високото ниво от 4 юли. Йената поевтиня до 77,9 за долар.

Всички останали страни от еврозоната са ратифицирали ESM – възлизащият на 500 млрд. евро фонд в подкрепа на изпитващи дългови затруднения страни от общността.

„Нашето заключение е, че оспорваните текстове с голяма вероятност не нарушават конституцията“, заяви съдия Андреас Фоскуле. „Ето защо искането за временен мораториум върху фонда е отхвърлено“.

Според Bloomberg Correlation-Weighted Indexes, които проследяват 10-те основни валути на развитите страни, през последния месец еврото е поскъпнало с 3,1%, доларът е поевтинял с 2,2%, а йената е изгубила 1,7%.

Утре Фед вероятно ще обяви трети кръг от вливане на ликвидност, прогнозират близо две трети от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Те очакват също близките до нула лихвени проценти в САЩ да бъдат запазени до 2015 г.

DAX 30 във Франкфурт спечели 0,9% до 7 374 пункта, докато паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,35% до 274 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Тия дето говорят за изчезване на еврото не са с всичкия си! Искам хубаво да запомните какви глупости пишете в днешни и след 2-3 години да отворите и да видите колко промити мозъци сте ! Вие не виждате ли, че тези 2 решения - за ЕСМ и за купуване облигации от ЕЦБ (забележете ЕЦБ ще купува облигациите без да печата пари, а за своя сметка!) са фундаментални?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Къде видя, че някой ще печата Евро??? Това сигурно някой умник ти го е подшушнал. Дори това което предложи Драги не е печатена на пари, а фонда за който става на въпрос се пълни от правителствата, така че нещо изобщо не си в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
korker
преди 11 години
В много краткосрочен план решението водещо до ново печатане на евра може да е в подкрепа на еврото, обаче в средносрочен и дългосрочен период печатането на нови евра следва да натисне еврото. Реално, това не е добра новина за еврото, освен че му осигурява още малко време за съществуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
dakl
преди 11 години
Вероятно 1.30 ще се окаже много добра цена за продажба на евро по отношение на долара. Както и да се гледа , даже без бъдещи гръцки и испански салтоморталета, 1.10 ще е очаквана цена за евро/долар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
space-man
преди 11 години
Аз лично чакам удобен момент за продажба на еврото. А той е много близо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Не знам къде изчезнаха ония дето залагаха на долара, това беше поредния гвоздей в ковчега му, а утре ще му забодът няколко наведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още