IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поевтиня до 4-месечно дъно спрямо еврото

След обявяването на решението на германския конституционен съд еврото поскъпна до 1,29 долара – най-високото ниво от 11 май

13:49 | 12.09.12 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврото достигна 4-месечен връх спрямо щатския долар, след като германският конституционен съд даде зелена светлина за ратификацията на постоянния спасителен фонд на еврозоната (ESM), с което подкрепи търсенето за единната валута, съобщава Bloomberg.

Еврото поскъпна спрямо долара и йената, след като Федералният конституционен съд в Карлсруе отхвърли мотивите на няколко организации, търсещи начин да блокират фонда. Съдът все пак постави таван от 190 млрд. евро на германското участие в програмата.

Доларът изгуби позиции спрямо 13 от 16-те основни валути преди началото на двудневната среща на Федералния резерв (Фед) поради спекулации, че председателят на институцията Бен Бернанке ще обяви трети кръг от вливане на ликвидност, за да стимулира растежа.

Съдът наложи „най-леките възможни условия“, коментира Джоф Кендрик, валутен директор на Nomura International Plc в Лондон. „Това премахва вероятността за евентуален негативен сценарии, така че реакцията е оправдана“, допълва той.

След обявяването на решението на съда еврото поскъпна до 1,29 долара – най-високото ниво от 11 май.

Еврото поскъпна и до 100,46 йени – най-високото ниво от 4 юли. Йената поевтиня до 77,9 за долар.

Всички останали страни от еврозоната са ратифицирали ESM – възлизащият на 500 млрд. евро фонд в подкрепа на изпитващи дългови затруднения страни от общността.

„Нашето заключение е, че оспорваните текстове с голяма вероятност не нарушават конституцията“, заяви съдия Андреас Фоскуле. „Ето защо искането за временен мораториум върху фонда е отхвърлено“.

Според Bloomberg Correlation-Weighted Indexes, които проследяват 10-те основни валути на развитите страни, през последния месец еврото е поскъпнало с 3,1%, доларът е поевтинял с 2,2%, а йената е изгубила 1,7%.

Утре Фед вероятно ще обяви трети кръг от вливане на ликвидност, прогнозират близо две трети от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Те очакват също близките до нула лихвени проценти в САЩ да бъдат запазени до 2015 г.

DAX 30 във Франкфурт спечели 0,9% до 7 374 пункта, докато паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,35% до 274 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Не се притеснявай и от Гърция и от Испания има МНОГО да се вземе, щом Испанците толкова се усукват дали да вземат пари от ЕЦБ или да не вземат въпреки, че нямат кьораво Евро, сам си направи извода дали ще е изгодно за тях или няма да е???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Америка няма нужда от QE,тя има нужда от тотална структурна реформа.За съжаление това означава орязване на правомощията на еврейчетата на Уол Стрийт и банките.От другата страна на Океана, в лицето на Германия те имат най-силния си съмишленик.Америка се управлява от хора,които действат на принципа "Слад нас потоп" и докато Китай не клекне и световната работилница не се премести в някоя друга страна/страни, доларът ще си е слаб, а Европа ще върви бавно към разруха, след като сляпо се съобразява с олигофренията на Америка.Но..това е! Егоизмът и алчността са неизтребими. Надявам се да мирясат когато еврото стане 2$, бензинът - 5 лв, златото - 7000$ тойунцията, а ФЕД е напечатал още некой и друг трилион дълг,а Гърция е разпродадена като мебелите на стара кокотка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Барозу каза:Искаме да прекъснем порочната връзка между държавите и техните банки. В бъдеще загубите на банкерите не трябва да се превръщат в дългове за данъкоплатците, което да поставя под съмнение финансовата стабилност на цели страни", заяви категорично Барозу.Аз го разбирам, че този път ще е за сметка на данъкоплатците. Да им е честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Да знаем, че не се печели от върнат дълг, а се печели от лихвите от безкраен дълг. То това е целта. Костенурката няма вълна, а от брашнения чувал все някога падат и последните молекули брашно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
korker
преди 11 години
Ако трябва цялата костенурка после ще се остриже за да се събере вълната :)Абе нали никой не се залъгва че тези пари някога ще бъдат върнати, в основната си част де?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Ахам, парите дадени на Гърция, Испания, някой ще си ги прибере после? Сигурно после ще има европейска институция "Принудително събиране на лоши кредити на държави". Ти от костенурка вълна стригал ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Ами той Драги много ясно го каза, Дават пари под условие или след като си поискат, никой никому не дава даром, като искаш пари оставяш друг да ти управлява държава и той намира начин да си ги прибере после, това е. В момента дълговете са огромни и трудно сработва системата, но ако някой щастлив ден държавите си смъкнат дълга под 60 % от БВП тая процедура ще е много лесна за изпълнение и малко ще си помислят изобщо да прибягват към нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Добре северните държави пълнят фонда, южните го консумират. Колко празни цикъла може да поеме така системата, ако южните само консумират? Защото не става ясно как ще спре растежа на дълга им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
A да бе, а на чичо Сам му е свършила хартията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Няма лошо, винаги трябва да има шарани които да са на страната на дойната крава. Може да кажеш и причините които ще доведът до този невероятен подем на долара (еврото вече съм сигурен, че няма да се срине) да видим и ние да се посмеем тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още