fallback

Австралия запази основната лихва на ниво от 3,5%

Дефицитът по текущата сметка на страната през второто тримесечие се е свил благодарение на ръста в износа

13:54 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Австралийската централна банка остави основния си лихвен процент за пореден месец на досегашното му ниво от 3,5%, оправдавайки очакванията на анализаторите и отразявайки запазващото се мнение за стабилно нарастваща икономика, която обаче не е застрахована срещу външни рискове, съобщи MarketWatch.

„Бордът на директорите прецени, че се очаква инфлацията да остане в унисон с поставената цел и че ръстът се придържа към досегашната тенденция, като при една по-потисната международна перспектива в сравнение с преди няколко месеца посоката на монетарна политика остава подходяща“, посочва в съобщението на финансовата институция нейният управител Глен Стивънс.

Австралийският долар поскъпна спрямо американския си съименник до 1,0247 щатски долара за един австралийски при ниво от 1,0235 преди обявяването на решението.

Стивънс отбеляза, че през последните едни-два месеца обменният курс се е понижил, „макар да остава по-висок, отколкото можеше да се очаква, като се има предвид наблюдавания спад в цените на износа и отслабените перспективи в световен мащаб“.

Централната банка вече понижи на два пъти основния лихвен процент през годината с общо 75 базисни пункта, за да предпази австралийската икономика от нарастващата голбална икономическа волатилност.

В началото на август финансовата институция повиши прогнозата си за ръста на икономиката на страната през настоящата година до 3,5% спрямо дотогавашните 3%, като основанията бяха инвестициите в добивния сектор и ръста в потреблението на домакинствата. Очаква се ускоряването на ръста да бъде временно, като към края на годината той ще се върне към досегашното си темпо при по-умерено вътрешно търсене, предвиждат от централната банка.

В противовес на това „настоящите оценки са, че световният БВП ще нараства с не по-високо от средното темпо за 2012 г., като перспективата е за забавянето му“, посочва Стивънс в днешното съобщение. „В Азия като цяло ръстът бе засегнат от по-умереното разширяване на китайската икономика и слабостта в Европа“, добавя той.

По думите му финансовите пазари през последните месеци са реагирали положително на признаците за напредък в преодоляването на финансовите проблеми в Европа, но очакванията за бъдещ напредък са също високи.

„Според нас международните събития изглежда ще определят следващите действия на австралийската централна банка, а при положение, че рисковете в световен мащаб очертават забавяне, очакваме те да сдържат предразположението към разхлабване“, твърдят икономисти на HSBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
fallback