fallback

Пазарите не успяха да разгадаят думите на Бернанке

Засега ново вливане на ликвидност сякаш няма да има, но анализите на речта тепърва предстоят

17:58 | 31.08.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дългоочакваното изказване на Бен Бернанке не донесе новини. Въпреки това то предизвика несигурност на пазарите, тъй като инвеститорите не намериха общо тълкувание на казаното от ръководителя на Федералния резерв.

По време на срещата на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг ръководителят на Федералния резерв направи описание на досегашните ефекти от вече осъществените програми за вливане на ликвидност и заяви, че при нужда централната банка може да се намеси отново, пише MarketWatch.

Бернанке посочи, че най-големият проблем пред икономиката е пазарът на труда. В тази насока той за пореден път обяви, че е отворен към използването на нови програми от стимули в случай, че се наложи.

„Взимайки под внимание неяснотата на ефектите и ограниченията на своите инструменти и в контекста на ценовата стабилност, Фед ще предостави допълнителни мерки при нужда от по-силно възстановяване на икономиката и подобряване на условията на пазара на труда”, заяви Бернанке.

Изказването на ръководителя на Фед предизвика известен смут на валутния пазар, като непосредствено след разпространяването му доларът поскъпна, но бързо след това изгуби спечеленото.

Към 17:50 часа българско време доларът се разменя по курс 1,2590 EUR/USD – толкова, колкото и непосредствено преди изявлението на Бернанке.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 12.09.22 г.
fallback