fallback

Японският износ се понижи повече от очакваното след срив на експорта за ЕС

Надявахме се, че търсенето от Китай ще подкрепи икономиката, но реалността се оказа различна, коментира икономист

10:15 | 22.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският износ е спаднал през юли с най-силен темп от шест месеца, на фона на европейската дългова криза и забавянето в Китай, съобщава Financial Times. Спадът от 8,1% на годишна база е доста по-сериозен от средната прогноза на икономисти за понижение от 2,9%.

Експортът за ЕС се е сринал с 25,1% - най-големият спад от октомври 2009 г., което води до рекорден търговски дефицит на Япония с региона. 

Данните увеличават опасенията, че чуждестранното търсене може би няма да се възстанови преди силното вътрешно търсене (подкрепено от разходите след миналогодишното земетресение) да започне да отслабва. Това може да осуети крехкото възстановяване на третата икономика в света.

„Европейската дългова криза е основният фактор за спада в износа, като темпът му е поразителен. Той е сравним със ситуацията след фалита на Lehman Brothers”, коментира Масаюки Кичикава, главен икономист за Япония в Bank of America Merrill Lynch.

„Надявахме се, че търсенето от Китай ще подкрепи японската икономика, но реалността се оказа различна.“

Смята се, че вътрешното търсене в Япония ще намалее към края на годината, като политиците разчитаха експортът към основните пазари като Китай да компенсира това и да продължи възстановяването на икономиката.

Износът към Китай (най-големият търговския партньор с двойно по-големи обеми от Европа) обаче е намалял през юли с 11,9% на годишна база – най-големият спад от пет месеца, заради по-малкото доставки на полупроводници, електроника и части за автомобили.

Ръстът на експорта към САЩ пък се е е понижил през месеца до 4,7% на годишна база.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 07.09.22 г.
fallback