fallback

Нулева потребителска инфлация в САЩ през юли за втори пореден месец

На годишна база инфлацията се е забавила до 1,4% - най-ниското ниво от ноември 2010 г.

17:10 | 15.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Потребителските цени в САЩ през юли са останали без промяна на месечна база за втори пореден месец, а на годишна регистрират най-бавното си ускорение от ноември 2010 г., съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Спрямо юли 2011 г. инфлацията се е забавила до 1,4% при 1,7% на годишна база през юни.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът на потребителските цени да нарасне с 0,2% през юли спрямо юни.

Ако се изключат силно волатилните цени на хранителните стоки и енергоносителите, инфлационният натиск също се укротява – индексът на същинската инфлация нараства с 0,1%, което е най-слабото увеличение от февруари след 4 поредни месеца на ръст от 0,2%.

Очакванията на икономистите и тук надхвърлиха обявения резултат, след като те прогнозираха запазване на темпото от предходните месеци.

На годишна база индексът на същинската инфлация нараства с 2,1%, като това е най-бавният ръст от октомври 2011 г., когато достигна рекордно ниските 0,6%.

През миналия месец общата инфлация е била удържана от спада от 0,3% в цените на енергоносителите, която компенсира ръста от 0,1% при цените на хранителните стоки.

Сушата, опустошила по-голямата част от реколтата в САЩ, може да доведе до ръст на тези цени през следващите месеци, но влиянието им върху инфлацията се очаква да остане умерено, тъй като тежестта им в изчислението на индекса е около 14%.

През юли същинската инфлация е била ограничена от спада с 0,5% в цените на автомобилите втора употреба, докато тези на новите моторни превозни средства са се понижили само с 0,1% след ръст от 0,2% през юни.

Налице са умерени повишения на цените на дрехите, като те нарастват за пети пореден месец.

Цената на здравното обслужване е нараснала с 0,3% през юли при повишение от 0,7% през юни. При наемите обаче ръстът се е ускорил до 0,2% от 0,1% през юни.

След оповестяването на данните доларът изтри печалбите си за деня спрямо еврото и йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 12.09.22 г.
fallback