fallback

Неочаквано ускоряване на инфлацията във Великобритания през юли

Това обаче не трябва да спира централната банка от реализирането на допълнителни стимулиращи мерки през следващите месеци, смятат анализатори

16:25 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените във Великобритания са нараснали с 2,6% през юли спрямо същия месец на 2011 г., сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС. През юни ръстът бе само 2,4%.

С основен принос за неблагоприятния резултат са по-високите цени на самолетните билети, нараснали с 21,7%, и разходите за домакинството.

По-слабият спад в цените на дрехите заради по-ранните разпродажби през лятото също се помогнали за ускоряването. Търговците на дребно започнаха да предлагат отстъпки още през юни – доста по-рано от обичайното – заради нетрадиционно влажното време.

Това е първият месец след март, в който инфлацията се ускорява. Анализаторите също останаха изненадани от темпото, с което се случват процесите, тъй като предвиждаха по-бавен ръст.

Друг значителен фактор за ускоряване на потребителската инфлация е бил закупуването на автомобили втора употреба, но ръстът е компенсиран отчасти от по-ниските цени на горивата. Данните сочат, че повишение е регистрирано при наемите, цените на алкохола и тютюневите изделия, хранителните стоки, цените в ресторантите и на забавленията.

Нивото на потребителската инфлация се понижаваше от достигнатия през септември 2011 г. връх благодарение основно на спада в цените на горивата и отпадането на влиянието на повишението на ДДС от началото на 2011 г.

Същевременно индексът на цените на дребно, който включва разходите на домакинството, но се изчислява по различен начин от потребителската инфлация, регистрира ръст до 3,2% от 2,8% през юни. Това бе лоша новина за редовните пътници в английските и шотландските влакове, тъй като цените на билетите за следващата година се определят въз основа на данните за цените на дребно през юли.

„Всякакво ускорение е разочароващо“, заяви говорител на британското министерство на финансите. „Правителството е наясно колко труден е периодът за домакинствата и поради тази причина понижихме данъка върху доходите и замразихме общинските данъци и акциза върху горивата“, добави той.

Според главния секретар на финансовото министерство в сянка Рейчъл Рийвс обаче хората с ниски и средни доходи плащат тежка цена за провалените икономически политики, включително повишаването на ДДС, което доведе до ръст на цените и натиск върху семейните бюджети, довеждайки страната до повторна рецесия.

„Поради тази причина спешно се нуждаем, разбира се, от промяна, от план за работните места и от ръст, който да задвижи отново нашата икономика“, добави тя.

Анализатори не пропуснаха да посочат, че изненадващото ускоряване на инфлацията не би трябвало да спира централната банка от реализирането на допълнителни стимулиращи мерки през следващите месеци, дори тяхното въздействие да подхранва инфлацията.

„Резултатът е по-висок от очаквания, но според нас той не трябва да бъде оценяван като предвестник на нарастващ скрит натиск“, заяви Анализа Пиаца от  Newedge Strategy. „Днешният доклад за инфлацията не се очаква да представлява препятствие за по-нататъшно политическо действие през следващите месеци, тъй като потребителската инфлация се очаква да остане близо до целта от 2% в средносрочен план“, добави тя.

Дейвид Кърн, главен икономист в Британската търговска камара, заяви, че очаква инфлацията да се забави до около 2% до края на годината, облекчавайки натиска върху потреблението на бизнеса и домакинствата.

Кърн обаче предупреди за продължаващ натиск към ускоряване на инфлацията заради ръста в цените на храните напоследък. Данните за юли „показват, че няма място за самодоволство“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 30.08.22 г.
fallback