fallback

Еврозоната и ЕС са на крачка от нова рецесия

Икономиката на еврозоната се е свила с 0,2 на сто през последното тримесечие, същият спад е записан и в целия Европейски съюз

12:38 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на еврозоната се е свила с 0,2 на сто през второто тримесечие на 2012 година спрямо първото. Това показват публикуваните днес от Евростат експресни оценки на брутния вътрешен продукт (БВП) във валутния съюз и Европейския съюз като цяло.

За целия ЕС икономиката също бележи спад от 0,2 на сто.

Така и еврозоната, и ЕС като цяло, вече са на крачка от повторна рецесия, след като през предходното тримесечие икономиката беше в застой и отчете нулев растеж.

На годишна база спадът на БВП в еврозоната е 0,4 на сто и 0,2 на сто в целия Европейски съюз. Това е влошаване спрямо предходното тримесечие, когато имаше нулево движение в еврозоната и анемичен ръст от 0,1 на сто за целия Европейски съюз.

Оценките на Евростат са експресни, като по-точни данни се очакват на 14 септември.

От държавите, които са предали експресни данни, най-силно на годишна база се свива икономиката на Гърция – с 6,2 на сто. По понижение следват Португалия и Италия със спад на БВП от съответно 3,3 и 2,5 на сто. В Испания понижението е 1 на сто.

Отличникът на еврозоната е Естония с ръст на икономиката от 2,5 на сто на годишна база, а в целия ЕС най-силно е представянето на Латвия, където е отчетен ръст от 4,3 на сто.

Представянето на България също може да се определи като добро, тъй като в страната ни е постигнат икономически ръст от 0,5 на сто през второто тримесечие. Така ние сме една от 11-те държави, които са обявили нарастване на БВП през периода.

През второто тримесечие на 2012 година икономиката на САЩ нарасна с 2,2 на сто на годишна база, а на Япония – с 3,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 31.08.22 г.
fallback