fallback

Централната банка на Англия занижи прогнозите си за икономическия растеж

Инвеститорите очакват институцията да предприеме нови икономически стимули в следващите месеци

13:33 | 08.08.12 г.

Кризата в еврозоната е най-големият риск пред възстановяването, според Bank of England. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Великобритания намали прогнозата си за икономическия растеж на страната и инфлацията в средносрочен план, съобщи MarketWatch.

Действията на Bank of England дадоха на инвеститорите основания да очакват допълнителни икономически стимули в следващите месеци, отбелязва изданието.

В редовния си тримесечен доклад за инфлацията институцията посочва, че вредните икономически ефекти от финансовата криза вероятно ще се задържат по-дълго, отколкото се е очаквало, а инфлацията ще падне под целта за 2013 г. и ще се задържи на това ниво в продължение на 2 години.

Британската централна банка допълва, че най-големият риск за възстановяването на икономиката на Острова е дълговата криза в еврозоната и забавянето на европейските лидери при разрешаването на проблемите на европейския валутен блок.

"Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) през втората половина на прогнозния период е по-вероятно да бъде под, отколкото над историческата си средна ставка. Прогнозата е по-слаба, отколкото в доклада от май, което отразява възможността факторите, които допринасят за слабостта на растежа, да продължат да действат", се посочва в доклада на институцията.

Британската икономика вече навлезе във втората си рецесия за последните четири години, след като през второто тримесечие БВП регистрира спад от 0,7%. През първите три месеца на годината беше отчетен икономически спад от 0,8 на сто.

Централната банка очаква британската икономика да отбележи слаб растеж към края на тази година заради очакваното повишение на доходите, продиктувано от по-ниската инфлация. Към края на 2013 г. се очаква икономическият ръст да бъде около 2%, а не 2,5%, каквато беше предишната прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 23.08.22 г.
fallback