fallback

Австралия запази основната лихва на ниво 3,5%

Предишните понижения вече подкрепят чувствителните към лихвените проценти сектори от икономиката, коментира анализатор

10:32 | 07.08.12 г.

Австралийската централна банка реши да запази нивото на основния лихвен процент без промяна за още един месец, за да прецени напълно въздействието на скорошните му понижения върху икономиката на страната, съобщи MarketWatch.

През май и юни финансовата институция понижи основната лихва с общо 0,75 процентни пункта до настоящото му ниво от 3,5%.

След тези относително агресивни ходове, насочени към подкрепа на австралийската икономика срещу по-бавния ръст в световен мащаб, очакванията на икономистите също бяха за запазване на досегашното положение на заседанието през август.

„Предишните понижения вече подкрепят чувствителните към лихвените проценти сектори от икономиката, включително жилищният“, обясни Пол Блоксъм, главен икономист за Австралия и Нова Зеландия в HSBC.

Управителят на австралийската централна банка Глен Стивънс заяви, че са налице известни признаци на съживяване на австралийския пазар на жилища, „тъй като цените на жилищата донякъде се втвърдиха през последните няколко месеца".

Междувременно доверието на бизнеса през последните 6 месеца регистрира най-силния си ръст от няколко години, добави Стивънс.

„Монетарната политика е по-разхлабена, отколкото бе през по-голямата част на 2011 г., като лихвите за получателите на заеми са малко под средното си ниво в средносрочен план“, посочи той.

Управителят на централната банка обаче подчерта, че „все още е прекалено рано да видим пълното въздействие на тези промени.

От стенограмата от заседанието на централната банка през юли личи, че според нея положението на австралийската икономика се подобрява.

От стенограмата стана ясно също, че членовете на борда на директорите с право на глас се придържат към мнението си, че малко под средните лихвени проценти са подходящи за австралийската икономика заради „свидетелствата за по-нисък световен растеж и по-ниско нива на инфлация“.

Днес Стивънс повтори това мнение. „Бордът на директорите прецени, че позицията за монетарната политика е подходяща, като се очаква инфлацията да се вмести в поставената цел при ръст, близък до тенденцията, но при по-подтисната международна перспектива, отколкото преди няколко месеца“, каза той.

Като се има предвид, че инфлацията в Австралия е относително умерена, централната банка разполага с пространство за допълнително понижаване на основната лихва, а пазарът на фючърси на лихвените проценти е калкулирал понижаване с още 57 базисни пункта от страна на австралийската централна банка през следващите 12 месеца, смятат от търговския екип за краткосрочни лихвени проценти на швейцарската банка  Credit Suisse.

Част от анализаторите отбелязват, че австралийската централна банка може да се наложи да понижи основната си лихва отново, особено ако китайският икономически ръст се забави забележимо.

„Има известни признаци, че политическите стимули още подкрепят Китай. Отразявайки това състояние, цените на индустриалните суровини се понижиха през последния месец. Продължаваме да смятаме, че китайският ръст в момента е около своето дъно, но рискът е, че ускоряването отнема повече време от очакваното за реализирането си“, заяви Блоксъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 03.09.22 г.
fallback