fallback

Япония с рекорден търговски дефицит за полугодието

Износът продължава да показва слабост заради високия курс на йената, а вносът расте заради търсенето на горива

10:41 | 25.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Япония е записала рекорден търговски дефицит през първите шест месеца на годината на фона на анемичен ръст на износа и увеличен внос на горива, пише BBC.

Износът от Япония за периода януари-юни е нараснал с 1,5 на сто на годишна база, като основни причини за слабото увеличение са глобалната икономическа криза и високият курс на йената. В същото време вносът е нараснал със 7,4 на сто, главно заради увеличеното търсене на горива заради затварянето на повечето от ядрените мощности в страната.

Така за полугодието е записан търговски дефицит от 2,9 трлн. йени (37 млрд. долара).

Важността на цената на петрола в структурата на търговския баланс на Япония се вижда много ясно от данните за месец юни. Само през него страната е записала изненадващ търговски излишък, което се дължи основно на поевтиняването на суровината.

През месеца вносът се е увеличил с 2,2 на сто на годишна база, докато износът е нараснал с 2,3 на сто. Общото положително салдо за месеца е било в размер на 61,7 трлн. йени (789 млн. долара).

През фискалната година, която приключи в края на март, Япония отчете удвояване на вноса на петрол и петролни продукти. Причина за това стана затварянето на множество ядрени реактори след катастрофата във Фукушима, припомня Bloomberg.

“Търговският баланс на Япония продължава да разкрива тенденция за слабости при износа и изключителна чувствителност към вносните цени като тази на петрола например“, коментира Юнко Нишиока от RBS Securities за ВВС.

За полугодието износът за ЕС се е свил с 21,3 на сто на годишна база, за което силно допринася високият курс на йената. През последните седмици японската валута достигна най-високото си ниво срещу еврото за последните 11 години, което значително влошава конкурентността на японските стоки на Стария континент.

Днес йената отново поскъпна срещу еврото, напредвайки до 94,20 йени за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
fallback