fallback

Най-голям спад в производството в частния сектор на Германия от юни 2009 г.

Във Франция ръстът в сектора на услугите компенсира спада в производството

14:30 | 24.07.12 г.

Индексът на бизнес активността в частния сектор на производството в Германия през юли се задържа на негативна територия за трети пореден месец, понижавайки се до 47,3 пункта при 48,1 пункта през юни, сочат предварителните данни за настоящия месец на лондонския институт Markit. Показател под 50 пункта показва спад.

Последните данни обаче регистрират най-бързо темпо на свиване в производството в частния сектор от юни 2009 г.

Секторът на услугите също остава на негативна територия, понижавайки се леко до 49,7 пункта през юли при 49,9 пункта през предходния месец. В промишленото производство спадът е до 43,3 пункта през настоящия месец от 45,0 пункта през миналия, а нивото е рекордно ниско за последните над 3 години.

Новите поръчки в производството са намалели с най-бързо темпо от април 2009 г. Свиването при новите бизнеси е най-бързото от юни 2009 г., като и в производството, и в услугите то се е ускорило спрямо предходния месец.

В производството новите поръчки за износ са намалели с най-бързото темпо от май 2009 г., като това е 13-ти месец на понижение, докато в сектора на услугите серията продължава вече 4 месеца. Съкращенията в производството се компенсират от продължаващия ръст на заетостта в сектора на услугите, която се увеличава за трети пореден месец.

Ръстът на разходите е най-бавният от ноември 2009 г., отразявайки до голяма степен забавянето на входящата производствена инфлация, дължащо се на по-ниските цени на суровините, особено на стоманата, медта и химическите продукти.

Компаниите от германския частен сектор са понижили средните си производствени разходи за пръв път от август 2010 г., макар степента на свиване да е минимална.

Производителите съобщават за по-сериозни отстъпки в цените на продуктите си от доставчиците на услуги.

Според Тим Мур, старши икономист в Markit, юлското изследване подчертава, че условията за бизнес в Германия са доста по-нездравословни от наблюдаваните през първата половина на 2012 г., особено в производствения сектор.

„Силният спад в производството през юли представлява най-слабото начало на тримесечие от второто на 2009 г. Нещо повече, ускореното свиване при новите бизнеси означава, че периодът може да приключи с по-рязък спад на БВП от регистрираните 0,2% в края на 2011 г.“, посочи Мур.

Той добави, че забавянето на входящата производствена инфлация до най-слабото ѝ темпо от две години и половина  е основното положително развитие през този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 07.09.22 г.
fallback