fallback

Спад на безработицата във Великобритания до 8,1%

Предстоящите Олимпийски игри съдействат за увеличаването на заетостта, но анализаторите не са единни в мнението си дали работните места ще бъдат запазени

16:21 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Броят на безработните във Великобритания e намалял с 65 000 до 2,58 млн. души през периода март-май, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Нивото на безработица се е понижило до 8,1% при 8,2% през предходния тримесечен период. Заетите пък са се увеличили със 181 000 до 29,35 млн. души.

Броят на подалите молби за помощи за безработни обаче е нараснал през юни с 6 100 души до 1,6 млн., благодарение отчасти и на промяна в правилата за получаването им през предходния месец.

Броят на дългосрочно безработните също се е увеличил, като при останалите без работа за повече от 2 години е нараснал с 18 000 до 441 000 души, което е най-високото ниво от 1997 г. насам.

„Виждаме поредно голямо увеличение на броя на дългосрочно безработните ... Близо половината от тях са без работа от над 6 месеца“, заяви министърът на труда и социалните грижи в сянка Лайъм Бърн.

Министърът на заетостта Крис Грейлинг пък призна, че безработицата „все още е твърде висока“. „Но в края на краищата аз съм окуражен в тези трудни икономически времена, че виждаме повсеместно подобрение“, добави той.

Безработицата сред възрастовата група между 16- и 24-годишните е намаляла с 10 000 до 1,02 млн. души.

Броят на самонаетите е нараснал с 32 000, или 0,8%, до 4,16 млн. души, като осигурява почти половината от създадените нови работни места през посочения период.

От статистическата служба съобщиха също, че заплащането през май е нараснало с 1,5% на годишна база, като средно британецът печели по 442 паунда седмично, без да се броят бонусите.

„Видно е, че ограниченият ръст на доходите, както и значителното увеличение на работещите на непълно работно време и самонаетите помага за понижаването на безработицата. В допълнение предстоящото провеждане на Олимпийските игри осигурява напоследък повишаване на заетостта“, заяви Хауърд Арчър, икономист в  IHS Global Insight.

Питър Диксън от Commerzbank обаче предупреждава, че е „напълно възможно да има временно увеличение по време на Олимпиадата и вероятно то ще се ускорява, но изглежда ще отпадне по-късно през годината“.

В момента данните сочат, че броят на работещите в Лондон е достигнал рекордните 2,88 млн. души, като статистика по този показател се води от 1992 г. Но заради нарасналото население на града до 8 млн. души нивото на безработица там остава относително високо – 8,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 11.09.22 г.
fallback