fallback

Еврото се търгува близо до двугодишно дъно

Същевременно цената на петрола отстъпи от достигнатия едноседмичен максимум заради забавянето на икономическия растеж в САЩ

10:00 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Еврото се търгува близо до най-ниското ниво на валутата от две години насам преди публикуването на данните за инфлацията и инвеститорското доверие в еврозоната.

Единната валута регистрира спад спрямо повечето от основните валути, след като германският канцлер Ангела Меркел коментира, че не е променила позицията си по въпроса за мерките за борба с кризата, предаде Bloomberg.

Еврото отстъпи с 0,1% до 1,2241 долара, след като на 13 юли докосна 1,2163 долара – най-ниското ниво на единната валута срещу зелените пари от юни 2010 г.

Срещу йената еврото се понижи с 0,2% до 96,82 йени.

В последните три месеца еврото поевтинява с 4% на валутните пазари, докато за същия период доларът е поскъпнал с 3,9%, а йената – с 5,8%.

Анализатори очакват, че инфлацията в еврозоната през юни е останала на ниво от 2,4%, но прогнозират, че инвеститорското доверие в Германия се е понижило.

Същевременно цената на петрола отстъпи от достигнатия едноседмичен максимум заради забавянето на икономическия растеж в САЩ.

По време на азиатската електронна сесия в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец август поевтиняха с 52 цента до 86,58 долара за барел.

В Лондон августовските контракти на сорта брент, които изтичат днес, леко поскъпнаха с 14 цента до 102,54 долара за барел. По-активно търгуваните септемврийски фючърси поскъпнаха с 3 цента до 101,45 долара.

Китайският премиер Уън Дзябао потвърди, че икономическият растеж е най-слабият от три години насам заради европейската дългова криза, която тежко засегна износа на Китай. Допълнително негативно влияние оказва и свиването на вътрешното потребление заради „охлаждането“ на пазара на имоти в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
fallback