fallback

Инфлацията в Китай се забави до 2,2% през юни на годишна база

Анализаторите очакват допълнителни мерки за стимулиране на растежа

10:08 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в Китай се забави рязко през юни, предоставяйки на политиците повече пространство за стимулиране на икономическия ръст на фона на световното икономическо забавяне, съобщи ВВС, като се позова на данни на китайското Статистическо бюро.

Ръстът на потребителските цени се забави до 2,2% на годишна база. През май инфлацията бе 3%, но и за двата месеца остава доста под целта на правителството от 4%.

Китай предприема мерки за стимулиране на ръста, тъй като световната икономическа криза сви търсенето на неговите стоки.

Анализатори подчертават, че по-ниските цени на храните са основният двигател при забавянето на инфлацията. Цената на свинското, която през миналата година бе сред основните фактори за стремглавата инфлация, се е понижила с 12,2% на годишна база.

От началото на юни китайската централна банка понижи два пъти основния лихвен процент, като лихвата по кредитите бе свалена до 6%. Финансовата институция понижи и изискванията за банковите резерви, за да стимулира кредитирането.

Анализаторите очакват още подобни действия от правителството в подкрепа на икономическия ръст. „По-ниският индекс на потребителските цени освобождава пространство за допълнително разхлабване на политиката, което очакваме да се ускори“, заяви Джан Джъуей, главен икономист за Китай в хонконгския филиал на японската банка Nomura.

Тази нагласа бе потвърдена през уикенда от китайския премиер Уън Дзябао, който заяви, че ще бъдат необходими повече агресивни усилия в подкрепа на ръста.

„Икономическото положение в Китай напоследък е стабилно като цяло, но все още е изправено пред относително силен натиск“, каза Уън по време на посещение в провинция Дзянсу. „Трябва да повишим степента на прецизирането на политиката“, добави той.

Прецизиране е често използван термин от китайските политици, когато искат да покажат, че политическите действия трябва да бъдат постепенни.

Китайската икономика се разшири с 8,1% през първото тримесечие на годишна база, което е най-бавното темпо от почти 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
fallback