fallback

Германското индустриално производство с изненадващ ръст от 1,6% през май

Анализатори очакваха много по-скромен ръст – от едва 0,1%

17:59 | 06.07.12 г.
Автор - снимка
Създател

Изненадващо висок ръст на германското индустриално производство беше отчетен през май. Компаниите във федералната република са произвели с 1,6% повече, отколкото през предния месец, съобщиха днес от германското министерство на икономиката.

Анализатори очакваха много по-скромен ръст на индустриалното производство – едва 0,1%, предаде Ройтерс. През предишния месец производството в Германия се сви с 2,1%, припомня агенцията.   

В строителния сектор е отчетено увеличение от 3,1%.

Икономическото министерство на Германия заяви, че след подобрението през май вижда добри шансове за стабилно второ тримесечие в производствената индустрия.

Индустрията е отчела ръст от 1,8%. При производителите на потребителски стоки е регистриран ръст на продукцията от 3,8%. Производството на суровинни стоки, като химикали, се е увеличило с 1%. Производителите на машини, оборудване и други капиталови стоки са постигнали повишение на продукцията от 1,7%.

Производството на енергия обаче е намаляло с 1,6%.

В четвъртък индустрията изненада с положителни данни за поръчките, които са се повишили с 0,6% през май в сравнение с предходния месец. Така индустриалните поръчки отново поеха нагоре, след като за април бе обявен ревизиран спад от 1,4%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 05.09.22 г.
fallback