fallback

Ръстът на новите работни места в САЩ през юни не оправда очакванията

Няма особено голям импулс в икономиката, коментира анализатор

16:27 | 06.07.12 г.

Американските работодатели са ускорили минимално разкриването на нови работни места през юни, увеличавайки натиска върху Федералния резерв на САЩ за допълнителни мерки в подкрепа на икономиката, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на министерството на труда на страната.

Новите работни места извън земеделския сектор са нараснали със само 80 000 през юни, оставайки под прогнозираните 97 000. Ръстът обаче не е достатъчен за понижаване на нивото на безработица, което остава 8,2%.

Показателят за май бе коригиран в посока на повишение до 77 000 нови работни места при предварително обявени 69 000.

„Няма особено голям импулс в икономиката“, заяви Сам Булард, икономист в Wells Fargo & Co в Шарлът, щата Нова Каролина.

Подробностите от съобщението са също обезпокоителни. През април и май икономиката е създала 1 000 работни места по-малко от досега обявените. „Компаниите се питат: Има ли наистина причина да увеличим наемането точно сега?“, посочва Булард.

През второто тримесечие са били създавани средно по 75 000 нови работни места месечно, докато през първото показателят бе 226 000.

Донякъде забавянето може да се обясни с необичайно топлото време през зимата, което накара компаниите да изтеглят наемането на нови служители през зимата за сметка на пролетта.

Но слабостта напоследък във всички макроикономически изследвания – от продажбите на дребно до доверието на бизнеса – предполагат, че нещо по-фундаментално играе ключова роля.

„Не очакваме нещата да се подобрят през втората половина на годината“, заяви Сара Клийн, икономист в Moody's Analytics в Уест Честър, щата Пенсилвания. „Времето не бе единственият фактор“, добави тя.

Въпреки слабото темпо на наемане на служители през юни обаче Фед може да не поиска да предприеме нови смели мерки в подкрепа на икономиката, тъй като истинската буря би могла да се разрази след няколко месеца.

„Наемането на нови служители не е толкова силно, колкото бе в началото на годината ..., но не достига и онази точка, в която ще се очертае очевидна нужда от действия на Фед“, заяви Купър Хауис, икономист в нюйоркския филиал на Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 09.09.22 г.
fallback