fallback

Европа намери доста решения, но има още пробойни за запушване

Провалът само на една държава ще предизвика домино ефект и онези, които оцелеят, ще трябва да залепят счупеното

12:46 | 05.07.12 г.

Източник: Питър Леониду, Alpari FS През последната седмица еврото се бореше всеки ден срещу долара, като се търгуваше между 1,2440 и 1,2470 преди  срещата на ЕС, която така или иначе беше обречена на провал.

Германският канцлер Ангела Меркел излезе с категорична декларация, че докато тя е жива няма да има евробондове и това разби на парчета надеждите някакво решение на кризата да бъде достигнато. За учудване на света обаче, лидерите на ЕС се взеха в ръце и излязоха с нов план за излизане от кризата.

Решението от петък е за създаване на спасителен пакет, който да се използва за капитализиране на испанските банки директно, без да се искат централни или правителствени одобрения преди това. Това решение дава възможност и за купуване на облигации, което ще позволи държавните дългове да намалеят и ще държи нивата на заемите под контрол. Неочакваното съгласие доведе до еуфория по пазарите, като еврото се изкатери до 1,2692 спрямо долара, а лирата достигна 1,5703 GBP/USD. Както предишни подобни случки са показвали, добрите новини в еврозоната никога не са напълно добри и не траят дълго и след края на седмицата негативните нотки се върнаха обратно. Финландия и Холандия в един глас се противопоставиха на възможността спасителния пакет да купува директно правителствени книжа и заплашиха да блокират споразумението. Не е много ясно дали двете страни имат силата да наложат вето, но позицията им показва, че и този план за спасяване няма да мине без противници. Другия проблем е, че планът е  доста неясен и без детайли и ще отнеме доста време докато се приложи, докато в същото време испанският дефицит расте заедно с безработицата. Дори и споразумението да проработи по план е малко вероятно Испания да оцелее без спасителен пакет за държавата, като се имат предвид високите лихвени нива по книжата й и състоянието на банковата й система. Тези обстоятелства, гарнирани  с рекордната за ЕС безработица от 11,1% простреляха еврото тази седмица до ниво 1,2560 във вторник. Без съмнение споразумението на срещата на ЕС е значителна стъпка, но е прекалено бебешка по размер. Икономистът от Deutsche Bank Жил Моек каза на инвеститорите, че „европейците намериха доста решения, но имат и още пробойни за запушване” Смесени данни дойдоха от щатските пазари – миналата седмица видяхме силен долар, след като поръчките за дълготрайни стоки и продажбите на жилища се оказаха по-добри от очакваното. Това подхрани щатските пари до 79,85 срещу йената и до 0,9638 спрямо франка в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
fallback