fallback

Безработните в Испания намаляват със 100 хил. през юни

Въпреки третия пореден месец на спад нивото на безработица остава най-високо в еврозоната

17:03 | 03.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Броят на испанците, търсещи работа, намаля с почти 100 000 през юни до 4,62 млн. души, като това е рекордно понижение в рамките на един месец, съобщи ВВС, като се позова на данни на испанското министерство на труда.

Броят на подалите молби за помощи за безработни се е понижил с 98 853-ма, което е спад от 2,1% на месечна база.

По принцип юни е добър месец за заетостта в Испания, тъй като бележи началото на туристическия сезон.

Въпреки този спад нивото на безработица в Испания остава най-високо в еврозоната. По данни на Европейския съюз, публикувани вчера, почти всеки четвърти испанец в трудоспособна възраст е без работа, докато средното ниво на безработицата в еврозоната е 11,1%.

„Юни е традиционно благоприятен за безработните, но никога не сме постигали спад от 100 000“, заяви испанският държавен секретар по въпросите на заетостта Енграсия Идалго. „Ще трябва да проследим развитието на процесите на пазара на труда през юни след тези добри данни, за да се уверим дали сме осъществели обрат в положителна посока“, добави тя.

Това е трети пореден месец, в който броят на безработните в Испания намалява, след като през март достигна рекордните 4,75 млн. души.

Испанското правителство осъществява поредица от реформи на пазара на труда, опитвайки се да понижи безработицата, включително намаляване на обезщетенията при уволнение и ограничаване на обвързаните с инфлацията увеличения на заплатите, които обаче са много непопулярни след профсъюзите и служителите.

Освен това то бе принудено да одобри орязване на разходите и повишаване на данъците на стойност милиарди евро в опит да понижи нивото на публичния дълг на страната, което се отрази неблагоприятно върху заетостта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
fallback