fallback

Австралия остави лихвата без промяна

Икономиката се представя силно и засега няма нужда от нови стимули, смята ръководствтото на централната банка

09:26 | 03.07.12 г.

Централната банка на Австралия взе решение да остави основния лихвен процент в страната без промяна. Така той остава на най-ниското си ниво от две години и половина - 3,5 на сто, пише Bloomberg.

През май и юни централната банка смъкна основната лихва с общо 75 базисни пункта. Според ръководството на институцията това ще е достатъчно, за да се подкрепи икономиката на страната.

„През последните шест месеца имаше значително разхлабване на монетарната политика. Ръководството на банката реши, че на фона на стабилните инфлационни очаквания и ръст в близост до нормалната крива на растежа монетарната политика е адекватна, макар икономическата перспектива в международен план да се влошава през последните няколко месеца“, заявява гуверньорът на институцията Глен Стивънс.

Дори след пониженията на лихвата от предходните месеци Австралия има най-високия лихвен процент от всички развити държави. Причината е, че централната банка се опитва да държи под контрол икономиката, която получава силна подкрепа от търсенето на суровини, на каквито Австралия е богата.

Трудовият пазар в Австралия преживява най-добрия си период от пет години, а инвестиционната програма на правителството на стойност 500 млн. австралийски долара подкрепя икономиката в много части на страната.

Бумът в търсенето на суровини, лихвеният диференциал спрямо другите водещи икономики и доброто представяне на основния търговски партньор Китай са в основата на поскъпването на австралийския долар с 45% от 1 януари 2009 година досега. Само през юни „австралиецът“ повиши цената си с 5,2 на сто спрямо американския долар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 09.09.22 г.
fallback