fallback

Потребителските разходи в САЩ без промяна през май

Потребителското доверие се свива с по-висок резултат от очакванията

22:56 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американците са били по-предпазливи в харченето през май, а доходите им само леко са се увеличили, сочейки че колебливият пазар на труда е засилил опасенията за здравето на икономиката, предаде AFP.

Министерството на търговията на САЩ съобщи днес, че потребителските разходи не отчитат растеж през май, което е най-слабият резултат, откакто показателят остана през промяна  през ноември. Доходите са се увеличили с 0,2 на сто, като умереното покачване съответства на априлското.

Разходите за автомобили и други стоки за дълготрайна употреба са се свили с 0,4 на сто. При нетрайните стоки, като храна и газ, е отчетено понижение от 0,8 на сто. Спадът отчасти  отразява понижаващите се цени на бензина. Икономистите се надяват по-евтиният бензин да стимулира потребителските разходи през идните месеци.

Потребителските разходи в САЩ се следят внимателно, тъй като на тях се падат около 70% от икономическия растеж.

Икономистите очакваха в навечерието на публикациите ръст от по 0,1% при доходите и разходите.

Малко под очакванията е и потребителското доверие. През юни то се влошило леко спрямо предходния месец до 73,2 пункта (предварителна оценка за 74,1 пункта), докато през май бе 79,3 пункта,  сочат окончателните данни на Университета на Мичиган. Анализаторите очакваха свиване до 74,1 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
fallback