fallback

Продажбите на дребно в Германия с неочакван спад през май

Данните за април също бяха коригирани в посока на понижение

10:14 | 29.06.12 г.

Продажбите на дребно в Германия със сезонно изглаждане и инфлационна корекция регистрираха неочакван спад от 0,3% във физически обем през май на месечна база, сочат предварителните данни на германската Федерална статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Това е понижение за втори пореден месец, докато дълговата криза в еврозоната се задълбочава, влошавайки икономическата перспектива.

Познатият като доста волатилен показател регистрира и спад от 1,1% на годишна база.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха липса на промяна през май спрямо предходния месец и ръст от 1% на годишна база.

Данните за април пък бяха коригирани в посока на понижение на месечна база до спад от 0,2% при първоначално обявен ръст от 0,6%. На годишна база те също бяха коригирани до спад от 4,3% при първоначално обявено понижение от 3,8%.

Безработицата в Германия, която е на 20-годишно дъно, понижаващите се цени на енергоносителите и нарастващите заплати подкрепиха потребителските разходи от началото на годината, помагайки икономиката на страната да остане защитена от бъркотията в Европа.

Но при най-малко 7 страни от еврозоната в рецесия и орязване на бюджетите в целия регион търсенето за германския износ намаля, а инвеститорите и мениджърите са все по-песимистично настроени.

„Частното потребление, подкрепено от силния пазар на труда, е стабилизиращ елемент за германската икономика“, заяви пред Bloomberg Улрике Рондорф, икономист във франкфуртския филиал на Commerzbank AG. „Същевременно кризата в еврозоната и несигурността за икономическата перспектива забавят положителната динамика на пазара на труда, тъй като работодателите ограничават наемането на нов персонал“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
fallback