fallback

Германският трудов пазар изглежда губи импулс

Това все още може и да не е притеснение за немската икономика, но определено е такова за еврозоната, коментира икономист

12:44 | 28.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Сезонно изгладеният брой на безработните в Германия нарасна със 7 000 до 2,88 млн. души през юни, макар че нивото на безработица остана без промяна спрямо коригираните данни за май от 6,8% в сравнение с първоначално обявените 6,7%, съобщиха от германската статистическа служба Destatis, цитирани от MarketWatch.

Това е четвърти пореден месец, в който броят на безработните в страната нараства, констатира Bloomberg.

Данните за май пък бяха коригирани до увеличаване на безработните с 1 000 души при първоначално обявена липса на промяна в броя им.

Анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires, прогнозираха липса на промяна в броя на безработните, но понижаване на безработицата до 6,7%, докато очакванията на тези от Bloomberg бяха за увеличаване на безработните с 3 000 души.

Без сезонната корекция безработните са намалели с 46 000 души, посочиха от германската Федерална служба за пазара на труда.

Силният германски трудов пазар „губи импулс“, заяви Карстен Бжески, икономист в брюкселския филиал на ING Bank, пред MarketWatch. „Това все още може и да не е причина за притеснение за германската икономика, но определено е за останалите страни от еврозоната“, добави той.

Според последните съгласувани данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от Bloomberg, безработицата в Германия е двойно по-ниска от средната за страните-членки на еврозоната. През април тя е била 5,4% при 8,1% в САЩ, 10,2% във Франция и Италия и 11% средно за еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 10.09.22 г.
fallback