fallback

ЕЦБ може да понижи основната лихва още през следващата седмица

Петер Прает от управата на банката опроверга председателя й Марио Драги, че понижението на основния лихвен процент ще има ограничено въздействие върху пазарите

20:43 | 27.06.12 г.

Нищо няма да спре Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземе решение за допълнително намаление на основната лихва, съобщи Петер Прает от управата на банката, цитиран от Ройтерс.

По думите му централната банка на еврозоната може да предприеме действия още през следващата седмица, за да отговори на влошените перспективи за икономически растеж.

Подобно мнение изказа и колегата на Прает Беноа Кюре. Той поясни, че възможността за понижаване на основния лихвен процент ще бъде обсъдено от ръководството на ЕЦБ на следващата среща, която ще се проведе на 5 юли.

“Няма доктрина, според която основната лихва не може да е под 1%”, коментира Прает в интервю за германския вестник Financial Times Deutschland.

“Намалението на основната лихва е оправдано, ако допринася за гарантирането на ценовата стабилност в средносрочен план”, допълва той.

Резултатите от проучване на Ройтерс сред 71 изявени икономисти и анализатори показват, че 48 от тях очакват следващата седмица ЕЦБ да вземе решение за намаляване на основната лихва. Повечето от тях прогнозират, че понижението на лихвения процент ще е с 25 базисни пункта до 0,75%.

Коментарите на Прает идват само три седмици, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги посочи, че намаляването на основната лихва ще има ограничено въздействие заради неправилното функциониране на пазарите. Това засили съмненията на анализаторите, че централната банка на еврозоната би понижила основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво.

Прает обаче опроверга Драги в интервюто си, като посочи, че намалението на основната лихва винаги оказва влияние. Ефектът от свалянето на основната лихва ще се изрази и в понижението на цената, която банките от еврозоната заемат пари от ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
fallback