fallback

Потребителското доверие в САЩ е на 5-месечно дъно

Най-сериозен е спадът при индекса на потребителските очаквания, който е на най-ниското си ниво от 7 месеца, показват данните на Conference Board

18:26 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Доверието на американските потребители се понижава за четвърти пореден месец, достигайки най-ниското си ниво от януари насам, а индексът на потребителските очаквания падна до 7-месечно дъно, сочи съобщение на Conference Board, цитирано от Ройтерс.

Индексът на потребителското доверие на индустриалната група се е понижил до 62,0 пункта през юни от коригираните в посока на понижение 64,4 пункта през май при първоначално обявени 64,9 пункта. Очакванията на анализаторите бяха за спад до 63,5 пункта.

След публикуването на съобщението акциите на американските борси задържаха досегашните печалби, докато държавните облигации изтриха досегашните загуби. Доларът запази загубите си спрямо йената и печалбите спрямо еврото.

„Подобрението в индекса на настоящото състояние, съчетано с умереното свиване на потребителските очаквания, предполага, че в краткосрочен план ще има слаба промяна в темпото на икономическата активност“, се посочва в изявление на Лин Франко, директор на отдела за потребителски проучвания в Conference Board.

Индексът на потребителските очаквания е загубил 5 пункта до 72,3 пункта, докато индексът на настоящото състояние е напреднал до 46,6 пункта от 44,9 пункта през май.

„Важно е да се запомни, че компонентът за очакванията е най-тежко засегнат и че потребителите се притесняват най-много за спада през следващите месеци“, заяви Джейкъб Убина, главен икономист за САЩ в RBC Capital Markets. "Не само настоящият месец, но и предходният претърпяха негативна корекция. Компонентът за пазара на труда също се понижи, което не вещае нищо добро за предстоящите данни за работните места“, добави той.

Американците, които преценяват, че е трудно да се намери работа, са се увеличили до 41,5% спрямо 40,9% преди месец, но и смятащите, че е пълно със свободни работни места, са нараснали до 7,8% от 7,5% през май.

Очакванията за доходите са се понижили, което предполага, че потребителските разходи може да не успеят да задържат икономическия ръст. Американците обаче смятат, че през следващите 12 месеца инфлацията ще се забави до 5,3% спрямо 5,6% досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 26.08.22 г.
fallback