fallback

В битката за оцеляване няма победител

Проблемите на една икономика са проблеми за друга, без значение дали е в еврозоната или не, смятат от Alpari FS

13:02 | 22.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател

Досега световната резервна валута беше в състояние да поддържа господството си като „цар долар”, защото основното занимание на пазарите беше да бягат от еврото, разочаровани от еврозоната. Събитията от изминалата седмица обаче намалиха светлините, защото стана ясно, че американската икономика не се представя така добре, както се очакваше и засилването на долара е естествена реакция от отслабването на еврото. Но дори слабото евро не беше в състояние да задържи долара на върха заради дъждовете от неблагоприятни данни за щатската икономика. Той се разклати след новината, че цените на дребно са се понижили с 0,2% през май, което е второ поредно понижение. Доларът се сниши до 79,28 спрямо йената и до 0,9553 за швейцарския франк. Повишаващата се безработица и спадът на потребителското доверие, както и решението на централната банка на Япония да запази нивата на лихвите само подкрепиха спада до 78,68

Доларът май ще се окаже в големи проблеми в дългосрочен план, след като Китай се появи на сцената с планове да „нарани” статута му в световната търговия като намали търсенето му като резервна валута и съответно снижи важността му. Китай се стреми да създаде търговска зона в Азия, която ще има юана за първа валута и в същото време ще подкрепи йената след подписване на споразумение за трансгранични разплащания.

Подобно споразумение ще се отрази доста болезнено на щатските пари защото централните банки ще намалят количествата им в своите резерви, се казва в анализ на Alpari FS. Естествено през последната седмица главния герой в Европа беше Гърция, където Нова демокрация спечели най-много гласове на изборите в неделя и най-накрая облекчи леко страховете за бъдещето си.

Изборите бяха съпътствани с положителни настроения, дори преди да беше ясен изхода от тях и еврото започна покачването си преди уикенда, като достигна 1,2667 в четвъртък миналата седмица. В първия ден след изборите дори удари нивото от 1,2747, но се успя да се задържи там дълго, защото други еврострахове помрачиха победата на Нова Демокрация.

По-голямата заплаха сега е Испания – Гърция реално не е била най-голямото притеснение  за еврото, защото икономиката на страната е относително малка. Борис Шлосберг, управляващ директор на BK Asset Management коментира, че „победата в Гърция не решава нищо”.

Испанските дългови проблеми продължават да тревожат инвеститорите и доходността по държавните облигации достигна рекордно високи нива, което снижи долара до 1,2602.

Още по-притеснително е, че Италия не е много зад Испания – доходността там също се повишава бързо.

Евентуален колапс на италианската банкова система ще се окаже доста разтърсващ за Европа и САЩ и може да е нещо, с което еврозоната да не може да се справи. Ако Италия стане втора Испания, светът може да се изправи пред нова историческа криза, която може да се изравни по сила с Голямата депресия. Във Великобритания плановете за съвместни действия между Английската централна банка о финансовото министерство за финансови схеми за компании и домакинства напомпаха стерлинга срещу така или иначе слабия долар и GBP/USD се покачи до 1,5563.

Лирата дори достигна нива 1,5706, но не се задържа дълго там след краткият отдих за еврото в началото на седмицата. Уроците от тази седмица са, че световната икономика страда като едно цяло и дори силни икономики като щатската не могат да разрешат проблемите си.

В битката за оцеляване няма победител, защото проблемите на една икономика са проблеми за друга, без значение дали е в еврозоната или не. В свят, който се отдаде на материализма и капитализма, се задават големи промени и е по-добре същият този свят да промени начина си на мислене и да се подготви за тежките времена, които предстоят. Забележка: Изразените мнения са лични и не могат да бъдат възприемани като инвестиционен съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
fallback