fallback

Федералният резерв удължи операцията си за понижаване на дългосрочните лихви

Изтичащата този месец програма на стойност 400 млрд. долара ще бъде последвана от покупки на дългосрочни облигации за 267 млрд. до края на годината

20:38 | 20.06.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ реши да удължи до края на годината стимулиращата си програма, известна като Операция Туист, загрижен за икономическото въстановяване в САЩ и продължаващата дългова криза в Европа, предава CNBC. 

В съпътстващото си изявление този път централната банка на САЩ казва, че е „готова за допълнителни действия” – по-силен знак, че може да инициира и трети кръг на програмта си за вливане на ликвидност (QE3 - Quantitative Easing).

Много икономисти очакваха удължаването на Операция Туист, насочена към намаляване на дългосрочните лихви, за да се укрепи все още крехката американска икономика, която е изправена пред растящо финансово напрежение в Европа, фискални дебати към края на годината и рязък спад в наемането на персонал в САЩ.

Операцията, чрез която Фед продава краткосрочни облигации (с матуритет до 3 години), а купува дългосрочни (с матуритет над 6 години), се смята за по-умерена от директната покупка на нови ценни книжа.

Чрез удължаването на операцията ще бъдат закупени дългосрочни книжа за 267 млрд. долара до края на годината. Първоначалната Операция Туист на стойност 400 млрд. долара изтича този месец.

”Продължаването на операцията за удължаване матиритета на облигациите трябва да окаже натиск за намаляване на дългосрочните лихви и да спомогне за по-гъвкава финансова среда”, се казва в изявлението след срещата на Фед.

За времето на действие на програмата Федералният резерв прекратява реинвестирането на падежиращите ДЦК в портфейла си.

Централната банка потвърди, че лихвите по федералните фондове вероятно ще останат близки до нулата поне до към края на 2014 г., на което ниво са от декември 2008 г.

Фед се придържа към оценката си за икономиката като „умерено растяща”, но отбеляза, че ръстът в заетостта през последните месеци се е забавил. Изразено бе безпокойство и за по-слабите потребителски разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
fallback