fallback

Британските безработни намаляха с 51 000 от февруари до април

Заетите са се увеличили със 166 000 на тримесечна база

16:06 | 20.06.12 г.

Безработните във Великобритания са намалели с 51 000 до 2,61 млн. души през периода февруари-април, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС. Безработицата обаче се запазва на ниво от 8,2%, а първоначалните молби за помощи за безработни са нараснали с 8 100 през май на месечна база до 1,6 млн.

Според статистическата служба нивото на безработица във Великобритания „показа известно подобрение“.

Спадът се дължи основни на мъжете, докато безработните жени са намалели с едва 1 000. Младежката безработица се е свила с 29 000 до малко над 1 млн. души. С изключение на възрастовата група над 65 г. при всички останали е регистрирано понижение.

Заетите са 29,28 млн., или със 166 000 спрямо предходните 3 месеца, като това е най-големият ръст в рамките на 3 месеца от август 2010 г.

От статистическата служба подчертават също, че докато през миналите месеци ръстът в заетостта се е дължал предимно на работещите на непълно работно време, през май той е разпределен почти по равно между заетите на пълно и непълно работно време.

„Този път виждаме много здравословен ръст при местата на пълно работно време и това определено е добре дошло“, заяви британският министър на труда и социалното осигуряване Крис Грейлинг. „Всеки спад в безработицата ще бъде приветстван, но аз оставам предпазлив за следващите няколко месеца, като се имат предвид икономическите предизвикателства, пред които сме изправени“, добави той.

Заетостта в частния сектор е нараснала с 205 000 до 23,38 млн. души, но броят на работещите в публичния сектор е намалял с 39 000 до 5,9 млн., което е най-ниското ниво от март 2003 г.

„Явно е, че частният сектор нараства по-бързо от промяната на нивото на заетост в публичния, а това определено е нещото, за което винаги сме се надявали да се случи“, каза Грейлинг.

Министърът на труда и социалното осигуряване в сянка Лайъм Бърн смята, че докато последните данни са „лъч добри новини“, притеснително е, че в момента има „много ясни знаци за продължаващи и дългосрочни вреди от постоянно високите нива на дългосрочната безработица“.

„Това, което виждаме, е че около една трета от хората на помощи остават в същото положение година след година, безработните сред младежите остават над милион и броят на подалите първоначални молби за помощи за безработни отново нарасна. Така че ако върнете лентата назад и проследите тези тенденции, има някои наистина тревожни признаци за дългосрочни вреди за британската икономика от провала на правителството да върне достатъчно бързо хората на работа“, добави той.

За генералния секретар на най-големия британски профсъюз TUC Брендън Барбър последните данни показват „някои доста закъснели добри новини“ за пазара на труда, но „истинските опасенния“ за стабилното възстановяване остават.

„Сега имаме нужда да превърнем днешните положителни новини в стабилен спад на безработицата. Правителството трябва да инвестира в работни места, за да върне отново икономиката към ръст“, каза Барбър.

От Британската търговска камара пък посочиха продължаващите проблеми в еврозоната като основен фактор за предстояща несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
fallback