fallback

Нарастващата безработица във Франция оказва натиск върху новата администрация

Най-влиятелният френски профсъюз CGT предупреждава, че през следващите месеци в страната могат да бъдат закрити 45 хил. работни места

12:58 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Безработицата във Франция се е повишила през първото тримесечие на годината, след като френските компании освободиха повече служители поради анемичния икономически растеж в страната, съобщава Bloomberg.

В края на март около 10% от французите са били без работа от 9,8% през последното тримесечие на миналата година, разкриват данни на Международната организация на труда (ILO).

Като се изключат отвъдморските територии на Франция, безработицата е била 9,6%. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха тя да достигне 9,5%.

Докато някои от най-големите френски компании като Air France - KLM, PSA Peugeot Citroen и Carrefour SA се опитват да понижат разходите си, профсъюзите оказват натиск върху президента Франсоа Оланд да изпълни предизборните си обещания и да не позволи масови съкращения.

Бернар Тибо, лидер на най-влиятелния френски профсъюз CGT предупреждава, че през следващите месеци в страната могат да бъдат закрити 45 хил. работни места.

„Трудовият пазар все още е прекалено слаб“, казва Доминик Барбе, икономист на BNP Paribas в Париж.

Новоподадените молбите за помощи за безработни се повишиха за 12-ти пореден месец през април, докато броят на хората активно търсещи работа е нараснал с 4 300 до 2,89 млн., обяви френското министерство на труда на 30 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 08.09.22 г.
fallback