fallback

Марио Драги: ЕЦБ вижда нарастващи рискове за икономиката на еврозоната

До края на годината се запазва неограниченият достъп на банките до отпусканите от ЕЦБ кредити, но няма да има нова операция за дългосрочно рефинансиране

17:42 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че рисковете за икономиката на еврозоната са нараснали, съобщи ВВС. Той предупреди за повишаваща се несигурност, натежаваща върху довериетo.

Драги добави, че част от членовете на управителния съвет на ЕЦБ са гласували за понижаване на основния ѝ лихвен процент през този месец, макар общото мнение да е било за оставянето му без промяна на ниво 1%.

ЕЦБ публикува и последната си тримесечна икономическа прогноза за растежа и инфлацията. Предвижданията за растежа остават без промяна в диапазона между -0,5% и 0,3%, като анализаторите са изненадани от липсата на понижение при долната граница. Прогнозата за инфлацията е с разширен диапазон между 2,1% и 2,7% при досегашен от 2,3% до 2,5%.

Драги обяви и удължаване на неограничения достъп на банките до отпусканите от ЕЦБ кредити до края на 2012 г.

Той обаче отказа да поднови други мерки за ликвидност. „Не е редно монетарната политика да замества липсата на действие на други институции“, категоричен бе президентът на ЕЦБ.

Той подчерта, че няма да има нов кръг от програмата за дългосрочно рефинансиране, при която на банките от еврозоната бяха отпуснати 3-годишни кредити на обща стойност над 1 трилион евро при извънредно ниската лихва от 1%.

Драги смята, че въпреки продължаващата криза в еврозоната няма гаранция, че подобна операция на дългосрочно финансиране би била ефективна, тъй като проблемите се дължат по-скоро на политиката на правителствата, отколкото на липса на ликвидност. „Част от проблемите в еврозоната нямат нищо общо с монетарната политика“, убеден е той.

Докато траеше пресконференцията на президента на ЕЦБ, еврото поевтиня спрямо долара, заличавайки досегашната печалба за деня. Индексите на европейските борси също се понижиха, макар да запазват част от спечелените позиции в днешната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
fallback