fallback

Испанското индустриално производство се сви рязко

Спадът от 8,3% през април на годишна база е най-големият от октомври 2009 г. насам

11:27 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Испанското индустриално производство регистрира неочакван спад до най-ниското си ниво от две години през април заради задълбочаващата се рецесия в четвъртата европейска икономика, предаде Bloomberg.

Производствената продукция на заводите, рафинериите и мините, коригирана с броя на работните дни, е намаляла с 8,3% на годишна база, което е най-голям спад от октомври 2009 г., показват данни на испанския статистически институт в Мадрид.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха индустриалното производство на Испания да забави спада си през април до 6,5%, след като през март отбеляза понижение от 7,5 на сто.

Агенцията припомня, че в края на май испанската централна банка прогнозира, че рецесията в страната ще се задълбочи заради усилията на правителството да свие бюджетния дефицит с 40% за една година.

През 2011 г. дупката в хазната на Испания достигна 8,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Правителството в Мадрид прогнозира, че заради растящата безработица вътрешното търсене ще се свие с още 4% през настоящата година, което е повече от 4 пъти над миналогодишния спад.

Опасенията на инвеститорите, че Испания може да потърси спасителна помощ от европейските си партньори, предизвикаха скок в лихвите по облигациите на страната. Доходността на 10-годишните испански облигации достигна 6,31% тази сутрин в Мадрид и се приближава към рекордно високото ниво от 6,78%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 10.09.22 г.
fallback