fallback

След кратката глътка въздух еврото отново пое надолу

Испански министър засили натиска върху единната валута след обезпокоителни коментари за способността на страната му да се финансира

11:33 | 05.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След кратка корекция, в която еврото успя да си поеме дъх след масираните разпродажби от последните седмици, днес единната европейска валута отново тръгна надолу. Този път причина за това стана испанският министър на държавната хазна Кристовал Монторо, пише Ройтерс.

Според Монторо финансовите пазари не позволяват на Испания да излезе и да заеме нови кредити. Причината е, че доходността, която изискват инвеститорите, е доста висока.

Очаква се в четвъртък испанското финансово министерство все пак да тества пазарните настроения с опит за аукцион на средносрочни и дългосрочни облигации за 1-2 млрд. евро.

Министърът даде доста негативни сигнали за пазарните участници, като заради тях еврото заличи голяма част от спечеленото вчера. Той посочи, че на този етап е „технически невъзможно“ Испания да бъде спасена, без обаче да дава повече подробности по този въпрос.

На този етап обаче нито Германия, нито Франция са искали от Мадрид да търси международна помощ.

Мнението на Монторо е, че Европейският съюз трябва да действа по-бързо по отношение на подкрепата за Испания и испанските банки. Той смята, че за рекапитализирането на финансовите институции в страната няма да е нужна голяма сума.

След коментарите на Монторо еврото се върна до ниво от 1,2425 долара, след като в ранните часове на деня двойката се търгуваше над 1,25 EUR/USD.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
fallback