fallback

Петролът поевтиня с близо 3,7% за деня и с над 8% за седмицата

Златото, среброто и платината поскъпнаха, медта последва петрола по пътя надолу

22:38 | 01.06.12 г. 1

Цената по договорите за доставка на американски лек суров петрол през юли се срина днес с 3,68% до 83,35 долара за барел в Ню Йорк, като за седмица изтри 8,4%, съобщи MarketWatch.

Разочароващите макроикономически данни от САЩ, Европа и Китай, събрани в рамките само на едно денонощие, нанесоха тежък удар по перспективите за търсене на суровината.

Това е най-ниското ниво при затваряне на борсата от 7 октомври 2011 г. и най-голямо еднодневно процентно поевтиняване от 4 май миналата година, сочат данни на  FactSet Research.

В Лондон сортът "Брент" поевтиня с 3,87 долара до 98,18 долара за барел

Златото пък регистрира най-значимото еднодневно покачване в цената от август 2011 г, поскъпвайки с почти 4%. Цената на златото с доставка през август се повиши с 3,7% до 1,622,10 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк, аа за седмицата печалбата е от 3,4%.

Разочароващите данни за разкритите нови работни места в САЩ увеличават възможността за нов кръг на вливане на ликвидност от страна на американския Федерален резерв.

След данните за пазара на труда „не само ще има още спекулации за трети кръг на вливане на ликвидност, ... но всички данни насочват към дилемата за данъчните приходи заради ограниченията пред ръста, а това означава, че американският бюджет се връща в центъра на вниманието“, заяви Ричард Хейстингс, макростратег в Global Hunter Securities.

„Ако това се случи, златото може да се устреми нагоре през лятото. Ако не се случи, златото ще остане под натиск заради връщането към дефлация“, добави той.

Среброто последва по-ценния метал и поскъпна със 76 цента, или 2,7%, до 28,51 долара за тройунция, а седмичната му печалба е от 0,4%.

Цената по договорите за доставка на мед през юли обаче се понижи с 1,6% до 3,31 долара за фунт и регистрира седмична загуба от 4,1%.

Юлските фючърси за платината се сключваха на цена, по-висока с 1,1% спрямо вчерлашната, или 1 433,20 долара за тройунция. Това изведе ценния метал до седмична печалба от 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
fallback