fallback

Китай и Япония започват директен валутен обмен без посредничеството на долара

Китайската стратегия за понижаване на зависимостта от долара може да доведе до разширяване на търговията и с други валути

10:28 | 29.05.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор

От 1 юни Китай и Япония започват директна обмяна на своите валути без преизчисляването им през американския долар, съобщи ИТАР-ТАСС.

Тази стъпка трябва да повиши ефективността на двустранните икономически операции, заяви днес на пресконференция в Токио японският министър на финансите Юн Азуми. „Това ще понижи себестойността на сделките и ще ги улесни“, посочи Азуми.

Пряката обмяна на йени с юани и обратно ще се осъществява на валутните пазари в Токио и Шанхай.

До момента процесът се провеждаше с отчитане на курсовете на двете валути спрямо долара. Вследствие на това колебанието в котировките на американската валута се отразяваше съществено на икономическите връзки между Китай и Япония, които по обем на брутния си вътрешен продукт са съответно на второ и трето място в света след САЩ.

Решението за постепенния отказ от долара като посредническа валута бе взето през декември при посещението на японския премиер Йошихико Нода в Китай.

Въпреки понякога обтегнатите отношения между двете държави, Китай е най-големият търговски партньор на Япония, припомня ВВС.

„Това е част от по-широката китайска стратегия за понижаване на зависимостта от долара“, заяви Дариуш Ковалчик от хонконгския филиал на Credit Agricole CIB. Той добави, че изборът е паднал върху йената заради големия обем на търговия между двете страни, както и че „това може да доведе до разширяване на търговията с други валути“.

ВВС цитира японски медии, без да ги посочва изрично, според които това е първият път, в който Китай разрешава директен обмен на юана срещу друга голяма валута извън долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 12.09.22 г.
fallback