fallback

Страхът от излизане на Гърция от еврозоната прати еврото на 21-месечно дъно

Доларът и йената поскъпват, а рисковите валути губят позиции

18:01 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Еврото се срина до най-ниските си нива спрямо щатския долар от август 2010 г., удължавайки пропадането, свързано с притесненията за последиците от евентуално напускане на еврозоната от страна на Гърция преди срещата на лидерите на Европейския съюз тази вечер, съобщи MarketWatch.

Еврото се разменяше за 1,2670 долара при положение, че късно вчера бе на ниво 1,2688 долара за евро. Част от сделките са сключени дори при 1,2613 долара за евро, сочат данни на FactSet Research – най-ниското ниво от 25 август 2010 г., а по последни данни то е паднало под 1,26 долара за евро.

Печалбата е за американската валута. Доларовият индекс, който следи промените в зелените пари спрямо кошница от 6 валути, докосна най-високото си ниво от септември 2010 г. Благодарение на печалбите на японската йена индексът последно се задържа на 81,669.

Европейските лидери изглежда остават разделени за това какви действия да бъдат предприети, ако изобщо трябва нещо да се предприема, преди парламентарните избори в Гърция следващия месец, а Европейската централна банка устоя на призивите за допълнителни мерки в подкрепа на Гърция или Испания.

„Докато големите централни банки се въздържат от каквито и да било нови действия в подкрепа на ликвидността под формата на валутни суапове, а Международният валутен фонд запазва мълчание преди изборите в Гърция на 17 юни, пътят на най-малкото съпротивление за трейдърите е да продължават да продават еврото и евентуално да се насочат към дъното от 2010 г. под 1,18 долара за евро“, заяви Ашраф Лаиди, главен стратег на търговската платформа City Index.

Според Елза Линьос, валутен стратег в лондонския филиал на RBC Capital Markets, негативният ефект върху рисковите нагласи и курса евро-долар никога не е бил напълно заличен и Лондон е тласнал кръстосания курс през подкрепата от 1,2640 долара за евро, за да достигне той ново 4-месечно дъно, последвано бързо от ново 21-месечно дъно, като движението се подхранва повече от технически, отколкото от фундаментални фактори.

Ако нивото при затваряне е между 1,2624 и 1,2626 долара за евро, това може да накара трейдърите да се заглеждат към зоната от 1,2530 долара за евро, твърди Джейн Фоли, главен валутен стратег в лондонския филиал на Rabobank Internatonal.

Също днес йената поскъпна спрямо долара, след като японската централна банка не обяви нови мерки за монетарно разхлабване.

Банката остави без промяна основния лихвен процент и не увеличи размера на програмата за изкупуване на активи въпреки политическия натиск да ограничи дефлацията и да стимулира ръста. След съобщението йената поскъпна до 79,50 йени за долара спрямо 79,82 йени за долар преди него.

Главният икономист на Capital Economics Джулиън Джесъп очаква йената да достигне ниво от 70 за долар, докато кризата в Европа се разраства.

„Японската централна банка ще бъде до голяма степен безпомощна при наличието на силно търсене на убежища от кризата в Европа. Дори швейцарската централна банка, която установи твърдо ограничение за оскъпяването на швейцарския франк, се бори да го запази“, посочи Джесъп.

Нарастващото бягство от риска доведе до продължаване на обезценяването при австралийския долар, като днес той се разменяше за 97,63 американски цента при 98,02 американски цента вчера.

Британският паунд също поевтиня до 1,5730 долар от 1,5754 вчера. Стенограмата от майското заседание комисията за монетарна политика на английската централна банка показа, че нейните членове са гласували 8:1 за запазване на размера на програмата за изкупуване на облигации, като един е бил за увеличаването ѝ с 25 млрд. паунда. Няколко от членовете намират решението за „прецизно балансирано“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
fallback