fallback

Германия не може да направи много, ако Гърция не спазва договорките

Движещата сила зад очакваното със страх изригване на европейския вулкан е страхът, че Гърция ще напусне единната валута

13:58 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Създател

Автор: Питър Леониду, Alpari FS През миналата седмица отново наблюдавахме еврото в слаба позиция, след като лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос стана третият гръцки политик, който се опита и се провали да състави коалиционно правителство. Това потопи еврото до 1,2955 срещу долара заради страховете, че излизане на Гърция от еврозоната постепенно става много вероятна възможност.

Началото на тази седмица не донесе облекчение на инвеститорите, като еврото се срина до 1,2878 в понеделник, когато новите избори в Гърция бяха потвърдени. Тогава излязоха и данни, че индустриалното производство в еврозоната е било по-слабо от очакваното за април, което също така напомни на инвеститорите за продължаващите проблеми и ръста на дълговете, с които Европа има да се справя. Положителните данни за немската икономика подкрепиха за кратко еврото по време на търговията във вторник, когато беше обявено, че немският износ е достигнал много добри нива, а ръстът на БВП на страната е 0,5%. Това реално спаси Европа от изпадане в рецесия през първото тримесечие на годината.

Скоро обаче еврото се върна на нива от 1,2789 след като гръцките политице се срещнаха и това не доведе до някакъв резултат, а само до декларацията, че няма да се съобразяват с правилата, наложени от Германия.

Манолис Глезос от Сириза отправи следното обръщение към германският канцлер Ангела Меркел: „Внимавайте, фрау Меркел. Гръцкият народ иска да живее свободно и не би желал да бъде под немска окупация отново”. Докато Гърция и по-голямата част от Европа изглежда, че демонстрират съпротива срещу нарежданията, които някои наричат нов немски диктат, факт е, че немската икономика е единственият буй, който държи европейската лодка над водата. И това беше доказано още веднъж с добрите данни за развитието на немската икономика.

Факт е също така, че редица европейски лидери започнаха открито да коментират излизане на Гърция от еврозоната, а някои дори го приветстват. Немският финансов министър Шойбле и Ангела Меркел вече заявиха, че Германия не може повече да помага на Гърция при положение, че страната не изявява желание за компромиси.

Членове на Борда на ЕЦБ като гуверньорите на централните банки на Белгия и Ирландия -  Люк Коен и Патрик Хонохан, изразиха взаимна поддръжка за излизане на Гърция от еврозоната. Това събитие се определя от някои като земетресение, което ще разтърси бизнеса в Европа и ще изпрати други европейски икономики в рецесия. Политическата нестабилност в Европа и спадащите европейски акции повлякоха еврото до най-ниското му ниво от три години и половина насам (спрямо паунда) търгувайки се на нива 0,8006.

Въпреки че лирата се представи добре спрямо еврото и други валути, тя отслабна спрямо долара, достигайки триседмично дъно от 1,6065 в понеделник и четириседмично във вторник от 1,6015.

Главният икономист на Scottish Widows Investment Partnership, Люси О’Керъл, коментира, че това се дължи „по-скоро на търсенето на валутно убежище, а не на нещо конкретно в икономиката на Обединеното Кралство”.

Зелените банкноти без съмнение са един от най-големите печеливши от кризата на еврото и се изкачиха на трона на валутните убежища. Единственият съперник на долара беше японската йена, която се представяше много добре в битката за убежища, не благодарение на усилията на японското правителство, които реално я изпратиха на втори балкон докато на сцената се разиграваше еврокризата.

За последната седмица доларът се търгуваше срещу йената в коридора 75,50 – 80,00, леко преминавайки психологическата граница от 80,00 в понеделник и отново леко във вторник.

Спадовете на европейските акции, намаляването от Moody’s на рейтингите на 26 италиански банки, болната испанска банкова система и хаосът в Гърция дават отражение и на други валути, като например австралийския долар, защото докато еврокризата укрепва щатския долар, тя отслабва другите негови братовчеди.

AUD се търгуваше под паритет с USD за по-голямата част от търговията във вторник около 99,50 преди да успее да пробие леко и да премине до 100,08. Прогнозите са негативни за двойката заради негативните настроения към еврото. Движещата сила зад очакваното със страх изригване на европейския вулкан е страхът, че Гърция ще напусне единната валута. Европейските политици загубиха търпението си към Гърция и самата Меркел изглежда е изоставила решимостта си и динамиката да решава проблемите.

Германският канцлер предупреди, че Германия не може да направи много, ако Гърция не се придържа към плановете за икономии, въздържа се да коментира други възможни решения за спасяването на Гърция и ще се концентрира върху други икономики в по-голяма нужда, като например Италия. Забележка: Изразените мнения са лични и не могат да бъдат възприемани като инвестиционен съвет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 10.09.22 г.
fallback