fallback

БВП на Япония е нараснал с 1% през първото тримесечие

Анализатори очакват забавяне на икономическия растеж след приключването на стимулите за потребителите

08:40 | 17.05.12 г.

Японската икономика е постигнала силен ръст през първото тримесечие на годината, но анализатори предупреждават, че се очаква “охлаждане” заради края на временните стимули за потребителите и забавянето на ръста инвестициите в страната, пише FT.

Правителствени данни показват, че през първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на Страната на изгряващото слънце е отбелязал ръст от 1% в сравнение с 0,1% през последните три месеца на миналата година.

Икономическият растеж на годишна база през първите три месеца на 2012 г. е поразителен и достига 4,1%, което е три пъти по-високо от прогнозата за средния икономически растеж на десетте най-големи икономики в света.

Според анализатори обаче е малко вероятно Япония да удържи тези темпове на икономически растеж, тъй като той се базира на повторното въвеждане на стимули за потребителите. Субсидията за покупка на икономичен автомобил например е предвидена да действа до август, посочва изданието.

Не малка роля за ръста на японския БВП през първите три месеца на годината имат и възстановителните работи след катастрофалното земетресение от март миналата година.

Вътрешното търсене е формирало 0,9% от икономическия растеж на тримесечието, като потреблението на домакинствата е нараснало с 1,2% спрямо предходното тримесечие, а публичните инвестиции с 5,4%.

Износът на страната е постигнал ръст от 2,9%, след като в предходното тримесечие спадна с 3,7% заради наводненията в Тайланд.

Посоката на японската икономика ще зависи от възстановяването на световната икономика, като се изключи влиянието на предприетите стимулиращи растежа мерки, посочват от Японския институт за икономически проучвания (JCER).

Анализатори се опасяват, че спирането на ядрените мощности ще се отрази негативно на индустриалното производство, тъй като доставките на електроенергия в момента не отговарят на търсенето в пиковия за потреблението летен сезон.

Влошаването на перспективите пред японската индустрия е видно и от очакванията на мениджърите от сектора. Индексът на Markit, който измерва очакванията за производствения сектор, се понижи до 50,7 пункта през април, а новите промишлени поръчки намаляват значително.

Скъпата йена също продължава да притеснява износителите. Това може да накара централната банка в Токио да предприеме нови мерки за стимулиране на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
fallback