fallback

Силният долар прати златото и петрола рязко надолу

Благородният метал се върна на нивата си отпреди четири месеца и половина, петролът губи 1,5%

14:37 | 14.05.12 г. 5

Силата на щатския долар засили рязко надолу цените на златото и петрола. В началото на новата седмица двете суровини отстъпват позиции заради бягството от риск, причинено от несигурното бъдеще на еврозоната, коментират анализатори.

Цената на златото потъва до най-ниската си стойност за последните четири месеца и половина. Сделките с незабавна доставка се сключват при цена 1 559,8 долара за тройунция, което не се е случвало досега тази година.

Спадът спрямо петък, когато цената бе 1 578,30 долара, е над 1 на сто.

„Златото е под силен натиск. Американският долар се разглежда като спасителен остров в настоящата ситуация и докато поскъпва срещу еврото, това със сигурност ще тежи на цената на благородния метал“, коментира Даниел Бриземан от Commerzbank за Ройтерс.

Котировките на златото с доставка през юни се смъкват с 1,5 на сто спрямо петък до 1 561,90 долара за тройунция.

В същото време са наблюдава натиск и върху цените на петрола. В Лондон сортът брент с доставка през юли поевринява с 1,5 на сто до 110,16 долара за барел. Търгуваният в Ню Йорк лек суров петрол пък губи 1,8 на сто до 94,38 долара за барел.

Основа на тези движения е силата, която показва американският долар. Той започна и новата седмица с ръст спрямо еврото, като напредна до 1,2870 EUR/USD. Това е най-ниското ниво на единната валута от януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
fallback