fallback

Неочакван спад на производствените цени в САЩ през април

През миналия месец е отчетена дефлация от 0,2%, а на годишна база ръстът от 1,9% е най-слабият от октомври 2009 г.

16:46 | 11.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ изненадващо отчетоха производствена дефлация от 0,2% през април, след като разходите за енергия са паднали най-много от 6 месеца насам, съобщава Ройтерс. Икономисти, запитани от агенцията, не очакваха изменение.

Данните са сезонно коригирани. На годишна база индексът на производствените цени се е повишил с 1,9% - най-слабият му ръст от октомври 2009 г. Цифрите са знак за намаляване на инфлационното напрежение, което може да даде възможност на Федералния резерв да стимулира икономиката, ако растежът затихне. Потребителските цени в САЩ се покачиха с 0,3% през март, а на годишна база потребителската инфлация се забави до 2,7% спрямо 2,9% през февруари. 

Понижението в производствените цени през миналия месец се дължи на спада с 1,4% в цените на енергията – най-големият от октомври насам. Разходите за бензин са намалели с 1,7%.

Като се изключат волатилните цени на храните и енергията, цените на едро са се покачили в унисон с очакванията – с 0,2 на месечна база, след ръст от 0,3% през март. На годишна база ръстът е 2,7% (най-ниският от август и под очакванията) след 2,9% за март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:39 | 28.08.22 г.
fallback